Yavru Köpek Alırken Sorulması Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araştırma yaparak yavru köpeğinizin ırkında bulunan genetik problemlerle sonuçlanma olasılığını en aza indirme çabalarıdır. Basit bir örnek, Alman Çobanlarında kalça displazisidir. Yavru köpeğinizin lisanslı bir veteriner tarafından muayene edildiğine dair kanıt sağladığından emin olmak istersiniz. Yavru köpeğinizin istikrarlı bir kişiliğe sahip bir köpeğe dönüşmesi sadece onları nasıl yetiştirdiğinizle ilgili değildir. Birçok insan bu konuda yanlış yönlendiriliyor. Köpeğinizin akrabaları ve yaşamın ilk birkaç haftasında nasıl büyüdüğü – eve gelmeden çok önce – gelecekteki mizacı üzerinde önemli etkileri olabilir. Yavrular, erken yaşta uygun şekilde sosyalleştirilmelidir. İlk birkaç hafta içinde pek çok olumlu, çeşitli insan teması ve gerçek dünyadaki etkileşimlerden yoksun bırakılan köpek yavruları, onları eve götürürken telafi edemeyeceğiniz temelleri kaçırıyor. Olumsuz deneyimleri geri almak bazen insanların düşündüğünden daha zordur. Saygın yetiştiriciler, yavrularını genç yaşlardan pozitif bir şekilde sosyalleştirmek için çok çalışırlar, böylece gelecekte çok iyi bir köpeğiniz olur. Şimdi yavru bir köpek alırken dikkat etmemiz hususlardan bahsedelim.
1. Yavruların Anne ve Babası “sertifikalı” mı? Bu, bazı ırkların kalça problemleri, kalp problemleri ve göz problemleri gibi genetik koşullar için sıklıkla risk altında olduğu anlamına gelir. Bu hastalıkların çoğu kalıtsaldır, yani hastalık ebeveynden yavruya geçer. Birçok yetiştiricinin köpeği bu hastalık için değerlendirilmiş ve test edilmiş ve nihayetinde hastalıksız olduğu konusunda veteriner hekim tarafından “sertifikalandırılmıştır”.
2. Köpeğin anne ve babasının büyüklüğü nedir? Ebeveynlerin ne kadar büyük olduğunu bilin, yavru köpeğinizin ne kadar büyük olacağı hakkında iyi bir fikir edinin.
3. Yavruları nasıl sosyalleştirdiler? Yavrular başka köpeklerin yanında mıydı? Diğer insanlar? Sosyalleşme 6 – 16 haftalık yavrularda kritik öneme sahiptir. Diğer köpek yavrularıyla iyi bir deneyimlerden ve çok sayıda farklı yaş, boyut ve insan türünden oluşan doğru sosyalleşme, iyi ayarlanmış bir köpeğe sahip olmanız için size en iyi şansı verecektir.
4. Hangi aşıları yapıldı? Yapılan aşıların karnesine işlenip işlenmediğini kontrol edin.
5. Daha önceden anne ve babası hastalık geçirdimi? Bu soru sizin ileride yaşayabileceğiniz risklerden biri.
6. Yavruların veteriner ile ziyaretleri nelerdi? İncelendiler ve “sağlıklı” olarak ilan edildiler mi? Değilse, hangi problemleri yaşadılar? Herhangi bir ilaç kullanıyorlar mı?
7. Garantileri nedir? Köpek yavrularına ne gibi güvence verirler? Köpek yavrusu ciddi bir hastalığa yakalanırsa ne yapacaklar? Bu zor bir konudur,
8. Öneriler? Yetiştiriciden, geçtiğimiz yıl içinde sattıkları köpek sahiplerinin birkaç referansını isteyin. Onları arayın. Yavrularından memnun olup olmadıklarını ve herhangi bir sorunun nasıl ele alındığını öğrenin.
9. Seceresi varmı? Yani anne ve babasının hatta bütün kan hatlarının olduğu bir çizelgedir. Ve orada köpeğinizin ata ve dedelerinin yarışma bilgilerinide görebilirsiniz.
10. Sözleşme yapılıyor mu? Sözleşme sizin garantinizdir. Profesyonel üreticiden satın almalısınız.
Dikkat edilmesi gereken maddeleri umarım beğenmişsinizdir. Yavru köpek eğitimi hakkında bilgilendirilmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.