Ücretsiz Köpek Sahiplenmek Nedir? Ücretsiz Köpek Sahiplendirme Şartları Nelerdir?

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek Nedir? Ücretsiz Köpek Sahiplendirme Şartları Nelerdir?
Blog

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek Nedir? Ücretsiz Köpek Sahiplendirme Şartları Nelerdir?

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek Nedir? Sokaklarda ya da barınaklarda yaşamlarını sürdüren bazı köpeklerin kötü şartlarda bakıldığı tespit edildiğinde veyahut özel nedenlerden ötürü bakılamayacak durumda olmasıyla birlikte ilanla beraber sahiplendirilmesi için açılan ilanlara ücretsiz köpek sahiplendirme adı verilir. İnternet üzerinde bazı sitelerde ilanı açan kişiler telefon ya da e-posta adresiyle sahiplenecek kişinin kendisine ulaşmasını sağlar.

Sahiplendirme durumunda olumsuzlukları önlemek amacıyla bu konuda ‘sahiplendirme sözleşmesi’ yapılmaktadır.

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek
Ücretsiz Köpek Sahiplenmek

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek

Ücretsiz Köpek Sahiplenmek Başta hayvan hakları ve koruma dernekleriyle birlikte pek kurumlar köpeklerin petshoplardan satın alınması yerine hayvan severleri ücretsiz köpek sahiplenme yoluna başvurmasını tavsiye etmektedir. Böylelikle barınaklarda ya da başka yerlerde yoğunluktan dolayı tam olarak bakımı yapılamayan ve sevgiye muhtaç olan hayvanların bir aile sahibi olmasına olanak tanınmaktadır. Ya da barınağa gitme ihtimali bulunan bir hayvanın sahiplenmesi sağlanmaktadır.

Ailevi sorunlar, alerjiye bağlık sağlık sorunu, ekonomik problemler gibi nedenlerle birçok hayvan sever bazı durumlarda dostlarından ayrılmak durumunda kalmaktadır. Ev ortamına ve sevgi bağına alışmış olan bu hayvanları tekrardan barınağa teslim etmek yerine yeniden kendisine sıcak bir yuva sağlanması adına ücretsiz köpek sahiplendirme yoluna gidilmektedir.

Barınaktan Köpek Sahiplenme

Köpek sahiplenmek isteyen birisi olarak yapılacak en erdemli davranış ücretsiz köpek sahiplenmek yani barınaktan alma yöntemine başvurmak olacaktır. Barınaklarda yoğunluktan dolayı sağlıklı şartlarda bakımı yapılamayan birçok köpek bulunmaktadır. Her cinsten ve yaştan köpekler orada yeni bir sahip beklemektedir. Onların insanlardan istediği yalnızca sıcak bir şefkat ve sevgidir. Daima bizim sevgimize muhtaç olan bu dostlarımızı oralarda ziyaret ederek sahiplenmek daha doğru bir adımdır. Bu şekilde hem köpek sahibi hem de köpeğin kendisi daha mutlu olacaktır. Barınaktan sahiplenen köpek, kendisini dünyanın en şanslı canlısı olarak hisseder. Onu sahiplenen kişi de sonrasında aralarındaki sıkı bağ sayesinde hayatında önemli bir yer edinmiş olur.

Barınaktan Köpek Sahiplenmenin Şartları

Oldukça basit bir yöntem olan barınaktan köpek sahiplenme şartları konusunda endişelenmeyi gerektiren bir durum yoktur. Barınağa gidildiğinde ilk olarak doldurulmak üzere form verilmektedir. Bu forma köpeği sahiplenecek olan kişi kişisel bilgilerini doldurur. Form üzerinde köpek sahibinden daha önce herhangi bir hayvan sahiplenip sahiplenmediği, tatil yerlerine giderken köpeği nereye bırakacağı, kaldığı hanenin köpek için yeterli olup olmadığı gibi bilgiler istenmektedir. Köpeklerin belirli standartlara uygun olarak daha mutlu ve sağlıklı yaşaması için bu bilgiler istenmektedir.

Ayrıca barınaktan köpek sahiplenirken, 1 yaşına geldiğinde kısırlaştırılacağına ve herhangi bir durum söz konusu olduğunda sokağa atılamayacağı konusunda taahhüt istenir. Bu yöntemlerle köpek ticaretlerinin önü kesilmeye çalışılmaktadır. Sizlerde eğer gerçek bir hayvan severseniz ve imkânlarınız bir hayvan bakmaya elverişli ise barınaktan köpek sahiplenme yoluna başvurarak kendinize bir dost edinebilirsiniz.

Barınaktan köpek sahiplenme şartlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Sahiplenme sonrasında köpeklerin yaşayacağı mekânın fotoğrafı istenir. Aynı zamanda yaşayacağı yerin ikametgâh adresi, sahiplenecek kişi üzerine kayıtlı olan elektrik ve su faturaları istenmektedir.
  • Eğer köpek bir iş yerinde yaşayacaksa o iş yerinin vergi levhası istenmektedir.
  • Yaşayacağı yerde başka evcil hayvanların olup olmadığı, gün içerisinde kaç saat yalnız kalacağı, hastalık ya da kaza durumlarında sağlık hizmetlerine götürülüp götürülemeyeceği, köpeğin ilerleyen zamanlarda kısırlaştırılması gibi konular hakkında bilgiler istenmektedir.

Tüm bunlardan sonra barınak yetkilileri durumun uygunluğunu kontrol ederek başvuru evraklarını onaylamaktadır.

Barınaktan Köpek Sahiplenme Şartları Niçin Gereklidir?

Bu uygulama sayesinde hem köpeklerin kendisine daha iyi bir yuva bulması sağlandığı ve hem de sahiplenen kişinin farkındalığının artması için barınaktan köpek sahiplenme şartları oldukça gereklidir.

Barınaktan alındıktan sonra tekrar sokağa bırakılan birçok hayvan bulunmaktadır. Evcil hayvanlarla bir yaşam sürme belirli bir süre herkes için istek uyandırmakta olabilir. Ancak zamanla bunun sorumluluklarını yerine getirme konusunda zorlandıklarında böyle yollara gidebilmekteler. Bu durumda bu hayvanların hem psikolojileri bozulmakta hem de yaşam şartları zor hale gelmektedir. Bu nedenle bir kontrol mekanizması sağlamak oldukça önem taşır.

Barınaktan Köpek Sahiplenme İçin Gerekenler

Ülkemizde birçok barınak bulunmakla beraber bunların her birindeki sahiplenme şartları farklılık göstermektedir. Bu şartlar farklı olduğu için köpek sahiplenmeyi düşünenlerin özel koşulları incelemesi gerekmektedir. Bu barınaklardan bazıları şehir dışına sahiplenmeye izin vermemektedir. Bu nedenle şart olan gereksinimler detaylı olarak iyice incelenmelidir. Köpek sahiplenme hayali kuranların bu sürecin zorlu olacağını bilmelidir.

Barınakta köpek sahiplenme şartlarının olma nedeni, evcil dostların mümkün mertebe hayat garantilerinin sağlanması, iyi bir ortamda bakılması ve sahiplenecek kişinin sorumluluk sahibi olmasıdır. Daha önce hiç sıcak bir yuva sahibi olmayan ya da terk edilen bu hayvanların güvenilir kişilerle yaşaması bu şartlar sayesinde sağlanmaktadır.

Barınaktan Köpek Sahiplenmek Ücretli mi?

Barınaktan sahiplenme konusunda herhangi bir ücret verme durumu söz konusu değildir, ancak isteyen kişi gönlünden koparsa bağış ya da yardımlarda bulunabilir. Burada sahiplenecek kişinin tutumu oldukça önemlidir.

Barınaktan Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Genel anlamda barınaktan köpek sahiplenme konusunda bu maddelerle sınırlı kalınmaz. Köpek sahiplenilmeden evvel dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da söz konusudur. Köpeği sahiplenecek olan kişi oldukça bilinçli olmalı ve koşulsuz sevgi deneyimini yaşatacak derecede bazı durumlarda zahmetlere katlanmayı iyi bilmelidir.

Onlar da tıpkı insanlar gibi mutlu ve sağlıklı olabilme adına bazı temel gereksinimlere ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden mutlu bir birliktelik ortamı sağlanması söz konusu olmalıdır. Eğer hayvan sever bir kişi bu bilinçte hareket etmez ise işin altından kalmayarak köpeği sokağa bırakabilmekte ve sonuç olarak sokaklarda bir sürü sahipsiz köpek çoğalmaktadır.

Hayvan sever birisinin köpek sahiplenme konusunda ona ne kadar zaman harcayabileceğini göz önüne almalı, düzenli egzersizlere ihtiyacını olduğunu bilmeli, ilgi konusunda ince davranmalıdır. Gün içerisinde kendisine dahi zamanı olmayan kişilerin bu konuyu iyi düşünerek adım atması en doğrusudur.

Bu konuda sevgi ve sabır konusu oldukça önemli rol oynamaktadır. Yavruluk dönemi itibariyle temel eğitimleri sırasında bazı köpekler cinsi gereği inatçı tavırlar sergileyebilir. Bütün köpekler ayrı bir karaktere sahiptirler.

Onların yeni hayatına ve gelişim dönemlerine adapte olmaları adına bu süreçte pozitif yönde eğitim almaları gerekir. Bir hayvan severin her ne kadar evcil hayvana ayıracak vakti olsa da acil durumlarda emanet edebileceği yerleri göz önüne alması önemlidir.

Bazı durumlarda köpek birine emanet edilecekse onunla sosyalleşmesi önceden sağlanmalıdır. Emanet sahibiyle önceden tanışması organize edilirse herhangi bir acil durumda ona karşı yabancılaşması önlenmiş olur.

Köpek sahiplenildiğinde rutin veteriner kontrolleri aksatılmamalı, gelişim dönemlerine uygun şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Bu şartların belirli bir maliyeti olduğu göz önüne alınmalı ve buna göre hareket edilmelidir.

Köpek Sahiplenmeden Önce Öğrenilmesi Gerekenler

Köpek Sahiplenmeden Önce Öğrenilmesi Gerekenler

Bu kararı alma konusunda bilinçli olmak ve planlı davranmak oldukça önemlidir. Köpek sahiplenme konusu beraberinde ciddi sorumlulukları da getirmektedir. Bir köpeği sahiplenme konusu onu yalnızca alıp doyurmak değildir.

  • Şartlar İyi Kontrol Edilmeli!

İlk olarak köpek sahiplenme konusunda bakılacak ortam, veteriner ve gıda masrafları göz önüne alınmalı ve sahiplenecek kişinin ekonomik olarak bunları karşılama konusunda problem yaşaması gerekmektedir. Eğer yavru bir köpek sahiplenilecekse ona tuvalet eğitimi verilmesi gerekecektir. Yaramazlıklarına karşı toleranslı davranılması ve veteriner kontrolüne düzenli olarak götürülmesi yanı sıra onunla bol vakit geçirmek gerekmektedir.

Sahiplenme konusunda duyarlı davranarak petshoplardan ya da başka yerlerden satın almak yerine barınaklardan köpek sahiplenme yoluna başvurulmalı veya gönüllü bazı derneklerin ilanları takip edilmelidir. Ev ve şefkat ihtiyacı olan hayvanlara öncelik tanınarak hareket etmek oldukça duyarlı bir davranış örneği olur.

  • Veteriner Kontrolü İhmal Edilmemeli!

Şartları sağlanarak köpek sahiplendikten sonra mutlaka veteriner kontrolü aksatılmadan yaptırılmalıdır. Gün içerisinde boş vakitlerde onunla gezinti programları düzenlemek ve üzerindeki enerjiyi atmasını sağlamak gerekir. Dirsek temasını oldukça seven bu hayvanlarla bol vakit geçirerek interaktif oyunlar oynamak oldukça önemlidir.

Köpek sağlığı başta olmak üzere toplum ve köpek sahibinin sağlığı açısından da veteriner kontrolleri rutin bir şekilde yaptırılmalı, aşıları düzenli olarak yapılmalı ve parazit mücadeleleri kesinlikle ihmal edilmemelidir. Park ve sokak gezintileri sırasında dışkısı ortada bırakılmamalı ve bu konuda çevre rahatsız edilmemelidir. Özellikle onun bazı teme eğitimler alması sağlanarak hem sahibi ve hem de çevresine uyumlu bir hayvan olması önem arz etmektedir.

  • Düzenli Beslenmesinin Önemi

Sosyal çevre içinde köpekle uyumlu şekilde beraberlik sağlanması adına onunla iyi vakit geçirmeli, köpeği anlayabilmek ve daha iyi tanımak adına kitaplar okumalı ve özellikle eğitimi konusunda profesyonel olarak eğitmenlerden yardım alınmalıdır.

Beslenmesi konusunda kaliteli mamalar tercih edilmeli, sindirimi kolay ve beslenme değeri yüksek olan mamalarla günlük yiyecek ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılanmalıdır.

Özelliği gereği köpek eğer bekçilik özelliği ağır basan ve koruyucu tutum sergileyen tarzdaysa kalabalık ortamlarda gezinti esnasında mutlaka ağızlık takılması gerekir.

Gezinti sırasında köpek ileri itaat eğitimi konusunda yetersizse tasma ve kayış bağlantısı olmasına özen gösterilmelidir. Kontrolsüz olan köpeğin ani kaçışları ve koşuşları bazı trafik kazalarına neden olabilir ve kendi hayatı da tehlikeye atılır. Bu tür tramvatik olayların yaşanmaması için bu konuda bilinçli hareket edilmelidir.

  • Köpeğin Sosyalleşmesinin Önemi

Şehir hayatına uyum sağlaması bakımından köpek sahiplenme konusunda köpeğin sosyalleşmesi konusu oldukça önemlidir. Sürü yaşayışına alışık olan bu canlılar yalnız kalmayı çok sevmezler ve tercih etmezler. Bu nedenle mümkün mertebe yalnız bırakmamak gerekmektedir.

Aynı zamanda ikamet edilen bölgenin bağlı olduğu belediyeye köpeğin kaydı yapılmalı, aşı kaydı sürekli yanında bulundurulmalı ve seyahat esnasında da yanda taşınmalıdır.

Uzun sürelerde köpek susuz ve aç bırakılmamalıdır. Araçta köpekle seyahat edilecekse taşıma kutuları kullanılmalı ya da köpek emniyet kemeri aparatı taşınmalıdır. Hem cinsleriyle vakit geçirebileceği köpek buluşma noktalarına götürülmesi de onu oldukça mutlu edecektir.

Köpek sahibi olarak köpeğin üremesi kontrol altına alınmalıdır. Kısırlaştırma konusu köpeğin konforlu bir hayat sürmesi bakımından önem taşır. Aynı zamanda üreme de kontrol altına alınmış olur. Hayvan sevgisiyle birlikte köpek sahibi olma konusunda çevre ve doğa bilinciyle hareket edilmelidir. Eğer su istimale uğrayan bazı hayvanlar fark edilirse mutlaka yetkili mercilere konu iletilmelidir.

Yetiştiriciden Köpek Sahiplenme Avantajları

Yavru bir köpek sahiplenirken safkan ırk seçme olanağı tanıdığı için yetiştiriciden köpek sahiplenmek oldukça avantajlıdır. Bu şekilde köpeğin boy ve görünüşü daha iyi tahmin edilir. Yetiştiricisinden bütün tıbbı geçmişi detaylı bir şekilde öğrenilebilir. Yavru köpeğin geçmiş hikâyesi hakkında daha detaylı şekilde bilgi sahibi olunabilir. Beslenme konusunda yetiştiriciden daha sağlıklı bilgi akışı sağlanır.

Hemen Ara
Whatsapp