Köpeklerin Beden Dili Eğitimi ve Anlamları

Köpeklerin Beden Dili Eğitimi ve Anlamları
Blog

Köpeklerin Beden Dili Eğitimi ve Anlamları

Köpeklerin beden dili eğitimi ve anlamları, köpekler ile sağlıklı bir iletişim kurmak için bilinmelidir. Köpeklerin sevinçlerini, hüzünlerini, hastalıklarını ve heyecanlarını anlamak için beden dillerinin anlamlarını öğrenmek gerekir

Köpekler konuşmadıkları için sahiplerine pek çok şeyi vücut dilleri ile anlatmaya çalışırlar. Eğer köpek sahipleri, köpeklerin hareketlerinden ne demek istendiğini anlamazlarsa arada iletişim problemi meydana gelir. Bu nedenle köpekler eve geldiğinden itibaren hâl ve hareketleri çok iyi şekilde gözlenmeli, hangi duruma hangi tepkiyi verdikleri anlamaya çalışılmalıdır.

Köpeklerin ne demek istediğini anlamak için sadece vücudunun bir bölümüne değil vücudunun tümüne bakmak gerekir. Örneğin; kuyruk sallayan bir köpeğin her zaman mutlu olduğu söylenmez. Köpek, kuyruğunu düz ve sert konuma getirdikten sonra hızlı hızlı sallıyorsa, genel vücut tavrı da heyecanlı ise bu köpeğin tehdit altında olduğu anlaşılmalıdır. Ancak kuyruğunu serbest bir konumda tutup sallayan köpek ise mutlu olduğunu anlatmaya çalışır. Bu nedenle köpekleri iyi tanımak ve onların beden dillerine hâkim olmak onları daha iyi anlamak için gereklidir.,

Mutlu Olan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Mutlu Olan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Mutlu olan köpeklerin beden dilini anlamak için tüm vücuduna bakmak gerekir. Ancak bazen tek bir organına bakarak da köpeğin mutlu olduğu anlaşılabilir. Mutlu olan köpeklerin kuyrukları serbest bir konumda dururken hızlı şekilde sallanır. Sahiplerine bu şekilde gelerek bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Mutlu olan köpeklerin kulakları dik bir şekilde durur ve arada bir kulaklarını sağa sola çevirirler.

Ayrıca mutlu olan köpekler heyecanlanır ve nefes alıp vermesi değişir. Bu durum korku ve panik anlarında da görülebilir ancak köpeğin genel haline bakarak ne hissettiğini anlamak kolay olur. Mutlu olan köpekler hareketli olmaya başlarlar ve yerinde duramazlar, her an sahiplerinin üzerlerine atlayacakmış gibi hareket ederler. Eğer bir köpek bu davranışları sergiliyorsa ondan korkmamak gerekir. Çünkü onların bu heyecanları ve hareketleri mutlu olduklarını, sahiplerine bir şeyler anlatmak istediklerinin göstergesidir. Köpek sahipleri onların sevinçlerini ve heyecanlarını beraber paylaşmalıdır.

Sakin ve Huzurlu Olan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Sakin ve huzurlu olan köpeklerin beden dili genelde başıboş bırakılmış bir köpeğin hareketli gibi olur. Sakin ve huzurlu olan köpeklerin kulakları sarkık bir pozisyonda gelir. Genetik olarak kulakları dik olan köpekleri ise kulakları normal konumda olduğu gibidir. Ayrıca bir şeyleri yalamaya çalışırlar ve bunu yaparken oldukça rahat görünüme sahip olurlar. Sakin ve huzurlu olan köpekler genelde yatarak ya da yavaş yürüyüşler yaparak vakit geçirirler.

Onlar yatarken daha çok sırt üstü yatmak isterler ve yerde yuvarlanmaya çalışırlar. Bir köpek sahibi, köpeğini bu şekilde hareketsiz olarak görüyorsa illa bir sorun olduğu anlamına gelmez. Köpekler sakin ve huzurlu olduklarında beden dillerini bu şekilde kullanırlar. Ancak bu durum gereğinden daha fazla sürmüşse bir veteriner hekimden yardım almak doğru olur. Çünkü bu durumun uzun sürmesi bunalıma girmenin habercisi de olabilir.

Korkan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Korkan köpeklerin korktuğunu beden dillerinden anlamak çok kolay olabilir. Çünkü onlar her halleriyle korktuklarını sahiplerine ve çevrelerine göstermek isterler. Onların, korktuklarını bu kadar belli etmesinin sebebi bir an önce güven altına alınmayı istemeleridir. Korkan köpekler gözlerini insanlardan kaçırmaya çalışır, özellikle sahipleri ile konuşurken onların gözlerine uzun süre bakamazlar. Kuyruklarını ise arka bacaklarının arasına alıp kıstırırlar ve bacaklarını oldukları yerde titretmeye başlarlar. Ayrıca korkan köpeklerin başları yere doğru eğik ve boyunları kambur şekilde durur. Kulaklarını ise aşağı doğru düşürerek tedirgin bakışlarla etrafa bakarlar.

Köpeklerin bu halleri pek çok durumda köpek sahiplerinin karşısına çıkabilir. Örneğin; köpek sahipleri köpeklerine bağırdığında, köpekler yanlış bir iş yaptığında, köpek başka bir köpek tarafından tehdit algıladığında ya da köpeğin görmüş olduğu herhangi bir kaza anında bu tavırları sergiledikleri görülebilir. Burada köpek sahibine düşen, köpeğin nelerden korktuğunu tespit etmek ve korkusuna sebep olan şeyleri ortamdan uzaklaştırmaktır. Ayrıca bir yandan da köpeğe sakin olması için telkinlerde bulunmak ve onu sevmektir.

Tedirgin Olan Köpeklerin Beden Dili Nasıl?

Tedirgin olan köpeklerin beden dili tutarsız olur ve sürekli değişir. Köpek bir yandan rahat olmak isterler bir yandan da şaşkın ve korkan gözlerle etrafına bakar. Tedirgin olan köpekler tüm vücutlarını yere yakınlaştırır ve her an bir tehlike gelecekmiş gibi davranırlar. Ayrıca kafalarını sürekli sağa sola çevirerek ortamı gözlemlemeye çalışırlar. Dışarıdan gelecek olan tüm uyarıcılara dikkatlerini verirler. En küçük bir seste bile kulaklarını ve bedenlerini sesin geldiği yöne doğru çevirirler. Köpek sahipleri, köpeklerinde bu şekilde davranışların olduğunu görürlerse hemen köpekleri ile sohbet etmeye başlamalıdırlar. Onların tedirgin olmasını gerektirecek bir şeyler olmadığını anlatmalıdırlar ve oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçirmelerine yardımcı olmalıdırlar. Köpek sahiplerinin yapacağı bu işlemler bir süre sonra köpeğin rahatlamasına ve sakin olmasına yardımcı olacaktır.

Meraklı Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Meraklı köpeklerin beden dili heyecanlı, mutlu ve tedirgin bir halde olur. Değişik türlerde sesler çıkarmaya başlarlar ve hafif şekilde hırlamaya başlarlar. Ama bu hırlama saldırı anında olan hırlama ile aynı değildir. Meraklı köpeklerin bakışları daha keskin ve canlı olmaya başlar. Sürekli etrafı gözlemler ve bir şey arıyormuş gibi davranırlar. Ayrıca kulaklarını dikleştirip kuyruklarını da sallamaya başlarlar.

Merak eden köpekler yerinde duramaz ve sürekli bir yerleri koklamaya çalışırlar, hatta bazen yeri eşeler gibi yapıp bir şeyler ararlar. Köpeklerinde bu tavırların olduğunu tespit eden hayvan severler paniğe kapılmamalıdır, çünkü bu haller köpeklerin rahatsız ve mutsuz olduğunu göstermez. Sadece bir şeyler dikkatini çekmiştir ve ona doğru yönelmek istemişlerdir. Ancak köpeklerdeki bu tavırlar sürekli devam ediyorsa, bu durum köpeğin bir problemi olduğuna işaret olabilir. Bu nedenle geçmeyen merak hallerinde bir veteriner hekimden yardım almak doğru olacaktır.

Saldırmak Üzere Olan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Saldırmak üzere olan köpeklerin beden dili hemen anlaşılabilir, çünkü saldırmak üzere olan köpeklerin bakışları bile saldırının geleceğinin habercisi olur. Ayrıca bu tür köpekler saldırıya geçmeden önce kuyruklarını sertleştirerek havaya dikerler. Ardından kulaklarını saldırıya geçeceği tarafa doğru çevirerek dikerler. Daha sonra yüksek tondan havlamaya ve hırlamaya başlarlar.

Dişlerini de saldıracağı kişiye ya da hayvana doğru göstermeye başlarlar. Eğer köpek hemen sakinleştirilmezse saldırı bir anda başlayabilir ve geri dönülmez bir hal alabilir. Köpek sahipleri, köpeklerini bu şekilde görürlerse hemen onları bu hale getiren sebebi bulup ortamdan uzaklaştırmalıdır. Sonrasında ise köpeği sakinleştirmek için etkinlikler yapmalıdır. Yolda giderken bu halde bir köpek gören kişiler ise hızla orda uzaklaşmalıdır. Çünkü köpekler güçlü çeneleri ile saldırı anında ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Üstelik köpeklerin pek çoğu insanların direk yüzlerine saldırdığı için kalıcı yaralanmalara neden olur.

Sinirli Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Sinirli Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Sinirli köpeklerin beden dili, saldırıya geçmek üzere olan köpeklerin beden dili ile benzer şekilde olur. Sinirli köpekler kuyruklarını arkaya doğru uzatırlar ve tüylerini kabartılar. Dişlerini görünür vaziyete getirmek için dudaklarını geriye çekerler ve ağızlarını gerdirirler. Yüksek sesle havlamaya başlarlar ve etrafa bulunan kişilere ya da canlılara bakarak hırlarlar. Sinirli köpekler gözlerini bir kişinin ya da eşyanın üzerine sabitlerler ve kulaklarını dikerek geriye doğru atarlar. Çevresinde bu tür köpekleri gören kişiler, rahatlıkla köpeğin sinirli olduğunu anlayabilir ve oradan uzaklaşması gerekir. Çünkü sinirli köpeklerin her an ne yapacağı kestirilemez. Eğer onlar sahipleri tarafından sakinleştirilmezlerse etrafta yer alan her şeye saldırabilirler.

Korkan ve Kendini Savunmaya Çalışan Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Korkan ve kendini savunmaya çalışan köpeklerin beden dili hem tedirgin hem de saldırgan bir şekilde olur. Bu tür köpekler bir yandan yüksek sesle havlarken bir yandan da tedirgin gözlerle etrafı seyrederler. Her an bir yerden saldırı gelecekmişçesine etrafta yer alan şeylere dikkat kesilirler. Korkan ve kendini savunmaya çalışan köpekler kulaklarını yatık bir şekilde tutarlar ve kuyruklarını arka ayakları arasına alırlar.

Korkan ve kendini savunmaya çalışan bir köpek görüldüğünde ona yaklaşmamak daha iyi olabilir. Çünkü bu tür köpeklerin korkuları ve heyecanları yüzünden ne yapacakları tam olarak kestirilemez. Genelde korkarak kaçmak isterler, ancak bazen heyecanla kendilerini korumak için karşı tarafa ani şekilde saldırırlar. Bu tür köpekleri durdurmak çok fazla korku ve heyecan yaşadıkları için her zaman daha zor olur. Çünkü onlar bu gibi durumlarda ne yaptıklarını bilemez hale gelirler ve kontrolden çıkarlar. Bu nedenle korkan ve kendini savunmaya çalışan köpeklerden her zaman uzak durulmalıdır. Onlara sadece uzman kişiler ve sahipleri yaklaşmalı, ardından sakinleşmeleri sağlanmalıdır.

Eğitim Kabul Etmeyen Köpeklerin Beden Dili Nasıl Olur?

Eğitim kabul etmeyen köpeklerin beden dili başına buyruk ve sahibini takmayan bir şekilde olur. Eğitim esnasında miskin tavırlar sergilerler ve sürekli yatmak isterler. Sahipleri ya da eğitmenleri onlara komut verdiğinde duymazdan gelirler. Bazen bu tavırların tam tersi şekilde de tepki verebilirler. Özellikle güçlü ve yaşı büyük olan köpekler, eğitim almak istemediklerinde agresif ve sert tavırlar gösterirler. Verilen komutları asla uygulamazlar ve etrafta bulunan eşyalara zarar vermeye çalışırlar. Hırıltılar çıkararak sahiplerine ya da eğitmenlerine göz dağı vermeye çalışırlar.

Eğitim kabul etmeyen ve istenmedik tepki veren köpeklere karşı yaklaşım, asla onların yaptığı gibi olmamalıdır. Eğer eğitim konusunda köpek sahibinin tecrübesi yoksa kesinlikle profesyonel kişilerden destek almalıdır. Bu kişiler onların dillerinden daha iyi anlarlar ve onları eğitim almaya ikna edebilirler. Onlar şiddete ve hakarete başvurmadan eğitim almayı kabul etmeyen köpekleri eğitim almaya razı edebilirler. Köpek sahipleri bu yolu deneme yerine şiddet uygulamayı seçerse, durum daha kötü bir hale gelir. Köpeğin beden dili daha fazla hırçın hale gelir ve sahibine zarar verecek kadar saldırgan olabilir.

Havlayan Köpekler Ne İfade Etmek İsterler?

Havlayan köpeklerin havlama şekline göre söylemek istedikleri değişebilir. Kısa ve az sayıda yapılan havlama hoş geldin anlamına gelir. İnce sesle ve uzun süre süren havlama köpeğin oyun oynamak istediği anlamına gelir. İnce ve acı sesle yapılan havlama köpeğin canının yandığını gösterir. Uzun ve aralıklı bir şekilde havlama, köpeğin sıkıldığını gösterir. Duraksayarak havlama köpeğin bir şeylerden şüphelendiği anlamına gelir. Köpeklerin ruh halini anlatan havlama çeşitlerinden bazıları bu şekildedir. Ancak her köpeğin karakter özellikleri farklı olduğu için başka havlama türleri de bulunabilir. Köpek sahipleri, köpeklerinin havladığı zamanları iyi takip etmeli ve ne demek istediğini anlamaya çalışmalıdır.

Hemen Ara
Whatsapp