Köpeklerde Tüy Dökülmesi Çözümü ve Nedenleri! Köpek Tüy Dökme Mevsimi

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Çözümü ve Nedenleri! Köpek Tüy Dökme Mevsimi
Blog

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Çözümü ve Nedenleri! Köpek Tüy Dökme Mevsimi

Köpeklerde tüy dökülmesi çözümü ve nedenleri, köpek tüy dökme mevsimi özellikle evde köpek besleyen hayvan severler için merak konusudur. Çünkü köpeklerin tüy dökmesi evde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle köpek sahiplerinin tüm bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istemesi çok doğaldır.

Köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri arasında pek çok etken bulunmaktadır. Köpeğin genetik özellikleri, beslenmeleri, bakımları, tüy dökme dönemleri ve diğer başka nedenler köpeklerde zaman zaman ya da sürekli olarak tüy dökülmesine neden olmaktadır. Bu dönemlerde köpeklerin tüy bakımına oldukça fazla özen göstermek gerekir. Çünkü dökülen tüyler hem evin her tarafına yayılabilir hem de evde köpek tüyüne alerjisi olan kişileri hasta edebilir. Bunlara engel olmak için köpeklerin tüyleri, dökülme dönemlerinde sık sık yumuşak bir fırça ya da tarakla temizlenmelidir.

Köpek, tüy dökme mevsimi geldiği zaman daha yoğun şekilde tüy dökmeye başlar. Bunun sebebi köpeklerin mevsimsel olarak tüylerini değiştirmeleridir. Sonbahar mevsimi geldiği zaman köpekler tüylerini dökmeye başlarlar ve bu tüylerin yerine kışın koruyucu olması için kalın tüyler gelir. Kışın bitmesinin ardından ise kalın tüyler dökülerek yerine yazlık tüyler çıkmaya başlar. Bu sayede köpeklerin tüyleri mevsim sıcaklıklarına uygun olarak şekilde değişime uğrarlar.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri köpek sahipleri tarafından bilinirse erken önlem alınabilir. Ancak dikkat edilmezse tüy dökülmesi artarak devam eder ve ev içinde büyük bir sorun haline gelir. Ayrıca köpeğin cilt hastalıkları yaşama oranı da artar. Köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri şu şekildedir:

  • Köpeğin Yetersiz ve Dengesiz Beslenmesi

Köpeğin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, tüy dökmesine sebep olan en büyük etkendir. Köpeğin yoğun şekilde tüy dökmesinin genelde en büyük nedeni yetersiz ve dengesiz beslenmesidir. Köpek sahiplerinin beslenme konusunda yapmış oldukları hatalar köpeklerin başta tüyleri olmak üzere pek çok yerlerine etki eder. Yanlış beslenme ilk başta köpeklerin tüylerini seyreltir ve rengini soldurur. Bunun ardından tüylerde hızlı bir dökülme meydana gelir. Bu dökülmeler bazen toplu olarak değil de bölgesel olarak da meydana gelebilir. Dolayısıyla köpeklere verilen her gıda titizlikle incelenmelidir ve ardından köpeklere yedirilmelidir.

Köpeğin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sadece tüy sorunlarına yol açmaz. Aynı zamanda vitamin eksikliği ve mineral eksikliğine de neden olabilir. İçerik yönünden zengin olmayan mamalar vitamin ve mineral bakımından fakir olurlar. Bu da vücutta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca vitamin eksikliği zihinsel olarak da köpeğin gelişimine engel olur. Bu yüzden köpeklere zengin ve kaliteli mamalar seçilmelidir. İçinde vitamin, mineral, bağışıklık güçlendirici ve bol protein desteği bulunmalıdır.

  • Köpeğin Cilt Hastalıkları

Köpeğin cilt hastalıkları, tüy dökülmelerine neden olabilir. Ciltte ortaya çıkan kızarıklık, yara ve tahrip olma, beraberinde tüy dökülmesini getirir. Kızarıklık, yara ve tahrip olan yerlerde bölgesel olarak tüy dökülmeye başlar. Tüy dökülmeleri bu şekilde görüldüğünde mutlaka bir veteriner hekimin köpeği görmesi gerekir. Çünkü yara ya da kızarıklık büyüyerek köpeğin tüm vücuduna yayılabilir. Veteriner hekim yapacağı tahlillerden sonra köpeğin sağlık sorununu tespit eder ve tedaviye başlar. Yara ve kızarıklık olan yere genelde bölgesel tedavi uygulanır ve yeni tüyler kısa zaman içinde çıkmaya başlar.

Köpeğin dermatolojik hastalıklarını daha çabuk tedavi etmek için günlük olarak bağışıklık güçlendirici ilaçlar takviye olarak verilebilir. Bunun yanında balık yağı kullanmak da köpeklerin ciltlerine ve tüylerine faydalı olmaktadır. Hastalık anında ya da öncesinde bu tür gıdaları ve ilaçları kullanmak köpeğin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca dökülen tüylerin yerine gelen tüyler daha sağlıklı ve canlı olarak gelir.

  • Köpeğin Cildinde Bulunan Dış Parazitler

Köpeğin cildinde bulunan dış parazitler hem tüy dökülmelerine hem de başka hastalıklara neden olabilir. Köpeğin vücudunun çeşitli yerlerinde biriken dış parazitler bölgesel olarak tüyleri yok etmeye başlar. Pireler, bitler ve çeşitli haşereler vücutta birikmesiyle oluşan parazitler tüy dökülmesinin yanında ciltte yarara da neden olur. Tüm bu hastalıklara ve tüy dökülmesine engel olmak için köpeklerin aşıları zamanında ve eksiksiz olarak yapılmalıdır. Çünkü aşı vücutta parazit oluşmasına çok iyi derecede engel olur. Köpeklerine eksik aşı yaptıran kişiler, köpeklerinin ciddi şekilde hastalanmalarına neden olabilirler.

  • Köpeğin Alerjisinin Olması

Köpeğin alerjisinin olması tüy dökülmesine neden olan bir diğer etkendir. Köpekler de insanlar gibi bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Yedikleri yiyecekler, içtikleri içerecekler, kullandıkları ilaçlar ya da hava değişimleri köpeklerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bunların yanında köpekleri yıkarken kullanılan temizleyici maddeler ya da evde kullanılan temizlik ürünleri de köpeklerde alerji yapabilir.

Eğer köpeğin hangi nedenden dolayı alerjik reaksiyon gösterdiği tespit edilmişse o ürün hemen yok edilmelidir. Örneğin; köpek yemek yedikten sonra kaşınmaya başlıyorsa mamasında sorun olabilir ya da banyo yaptıktan sonra çeşitli yerlerinde tüy dökülmeleri meydana geliyorsa şampuanında sorun olabilir. Bu gibi durumlarda kullanılan ürünler acilen bırakılmalıdır. Ancak köpeğin neye alerjisi olduğu tespit edilememişse acilen bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekim gerekli tahlilleri yaptıktan sonra köpeğin neden alerjik reaksiyon gösterdiğini anlayacaktır.

Alerjik reaksiyon gösteren ve tüy döken köpeklere çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Oral yoldan haplar ya da sıvı ilaçlarla ve bölgesel olarak sürülen ilaçlar ile dökülen tüyler kısa sürede yerine getirilmeye çalışılır. Ayrıca bağışıklık güçlendirici takviyeleri ile bu süreç hızlandırılabilir. Eğer köpeklerde bu gibi durumlar görülüyorsa ve sebebi tespit edilemiyorsa hiç zaman harcamadan veterinere gidilmelidir. Aksi halde köpeğin hastalığı büyüyerek geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkarabilir.

  • Köpeğin Mevsimsel Olarak Tüy Değiştirmesi

Köpeğin mevsimsel olarak tüy değiştirmesi, hızlı bir şekilde köpeğin tüy dökmesine neden olmaktadır. Köpekler her mevsime göre tüy değişimi yaşarlar. Kış aylarına girmeden önce köpeklerin, yazın kullandıkları ince tüyleri hızlı bir şekilde dökmeye başlar ve yerine kış soğuklarından korunmaları için kalın tüyleri çıkar. Kış mevsimi biterken ise kalın tüyleri dökülerek yazın serin olmaları için ince tüyleri çıkmaya başlar. Bu sayede köpekler yaz ve kış aylarında sıcaklardan ya da soğuklardan fazla etkilenmezler.

Köpeklerin mevsimsel olarak tüylerini döktükleri dönemlerde, tüy bakımları titizlikle yapılmalıdır. Evin her tarafında köpek tüyü görmek istemeyen köpek sahipleri, her gün ya da gün aşırı olarak şekilde köpeklerinin tüylerini taramalıdırlar. Bu sayede kopan ve kırılan tüylerin birçoğu evin bölümlerine dağılmadan toplanmış olur. Ayrıca köpekleri bu şekilde taramak onların rahatlamalarına ve dökülen tüylerinin daha sağlıklı şekilde çıkmalarını sağlar. Dolayısıyla köpeklerin tüy dökme dönemlerinde bakımlarına daha fazla dikkat edilmesi gerekir.

  • Köpeğin Cushing Hastalığına Yakalanması

Köpeğin Cushing hastalığına yakalanması da tüy dökmesine neden olabilir. Pek çok köpeklerde görülen bu hastalıkta böbrek üstü bezlerinde aşırı derecede kortizol üremesi olur. Bu hastalık daha sonra başta tüy dökülmesi olmak üzere obezite ve ciltte lekelenmelere neden olabilir. Bu hastalıktan köpekleri kurtarmanın tek yolu veteriner hekimin vereceği tedavi ve ilaçlardır.

Cushing hastalığı tespit edildiği anda hemen tedavi sürecine başlanmalıdır ve köpeğin başka hastalıklar yaşamasına engel olunmalıdır. Bu hastalık hafife alınırsa ölümle bile sonuçlanabilir. Çünkü Cushing hastalığı diğer hastalıkları meydana getirip köpeğin tüm vücuduna aynı anda tedavi edilemeyecek kadar hastalıklara neden olabilir. Bir süre sonra köpek tüm bu hastalıkları kaldıramayabilir ve hayata gözlerini yumabilir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Çözümleri Nelerdir?
Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Çözümleri Nelerdir?

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Çözümleri Nelerdir?

Köpeklerde tüy dökülmesinin çözümleri çok sayıdadır. Kullanılacak bazı yöntem ve teknikler sayesinde köpeklerin tüy dökmeleri tamamen durdurulabilir ya da tüy dökmeleri azaltılabilir. Ancak bu sırada kullanılacak ilaçların, yiyecek ve içeceklerin köpeğin sağlığına zarar vermeyecek şekilde olması gerekir. Aksi halde tüy dökülmesine çözüm bulmak isterken köpeğin başka hastalıklar yaşamasına sebep olunabilir. Köpeklerde tüy dökülmesinin çözümleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeğin Veteriner Hekime Götürülmesi

Köpeğin veteriner hekime götürülmesi, tüy dökülmesine engel olabilecek en garanti çözümdür. Veteriner hekim köpeğe tahlil yaptıktan sonra köpeğin neden tüy döktüğünü tespit ederek çözüm üretebilir. Hastalığının durumuna göre tedavi uygulamaya başlar ve ilaçlar verir. Bu sayede köpeğin tüy dökmesine çözüm bulunmuş olur. Köpek tüy döktüğü zaman veteriner hekime götürmek ayrıca bilinçsiz şekilde yapılacak olan tedavilerden de köpeği koruyacaktır.

  • Köpeğin Vücudunda Bulunan Pireleri Yok Etmek

Köpeğin vücudunda bulunan pireleri yok etmek tüy dökme sorununa kesin bir çözümdür. Çünkü pek çok köpekte, pireler bölgesel olarak tüylerin dökülmesine neden olur. Bu pireler, pire ilaçları ile hemen yok edilebilir ve dökülen tüylerin tekrar yerine gelmesi sağlanabilir. Ayrıca köpeklerin aşılarını tam olarak yaptırmak da pirelerin ve parazitlerin oluşmasına engel olur. Bu sayede pireler daha köpeğin vücudunda üremeye başlamadan yok edilir. Eğer köpeklerde bir tane bile pire görülürse acilen köpeğin tüm vücudu ilaçlanmalıdır. Çünkü pireler çabuk yumurtlayan ve üreyen hayvanlardır. Pire ilacı kullanılarak üremelerine kesin olarak çözüm bulunabilir.

  • Köpeğe Kaliteli ve Yaşına Uygun Köpek Maması Vermek

Köpeğe kaliteli ve yaşına uygun köpek maması vermek tüy dökülmelerine büyük oranda engel olur. Çünkü kaliteli köpek mamalarının içinde tüylerin canlı ve gür kalmasını sağlayan vitamin veya mineraller bulunur. Düzenli şekilde bu mamayı yiyen köpeklerde tüy dökme sorununa kolay kolay rastlanmaz. Ayrıca bu tür mamalar dökülen tüylerin de çabuk yerine gelmesine yardımcı olur.

Köpeğin yaşına uygun köpek maması vermek, köpeğin alerjik reaksiyon göstermemesini sağlar. Doğal olarak köpeklerin vücudunda tüy dökülmesi de olmaz. Çünkü genelde alerjik reaksiyon gösteren köpeklerde bölgesel olarak tüy dökülmeleri görülür. Ancak köpeğin yaşına uygun mama verilirse alerjik reaksiyon gösterme oranları ciddi şekilde azalır. Bu nedenle köpeklerin mamaları her zaman kaliteli, sağlıklı, besleyici, vitamin yönünden zengin ve yaşlarına uygun olmalıdır.

Köpeğin Tüylerinin Sık Sık Taranması ya da Fırçalanması

Köpeğin tüylerinin sık sık taranması ya da fırçalanması tüy dökülmesini ciddi şekilde azaltır. Çünkü köpeklerin tüyleri bazen kopabilir, kırılabilir ve birbirine karışabilir. Tüyleri tarandığında ya da fırçalandığında kopan, kırılan veya karşıdan tüyler temizlenir ve sağlıklı olan tüylerden ayrılırlar. Bu sayede köpeklerin kalan tüyleri daha az dökülmeye başlar. Köpeklerin tüylerini tararken ya da fırçalarken yumuşak uçlu tarak ve fırça kullanılmalıdır. Çünkü köpeklerin ciltleri oldukça hassastır ve en ufak darbede zarar görebilir. Yumuşak uçlu tarak ve fırça köpeği rahatsız etmeyeceği gibi rahatlamasına da neden olur. Tüy dökme sorunu olan ırkların her gün ya da iki günde bir taranmaları gerekirken diğer ırklar haftada bir veya iki kere taranabilirler.