Köpekler Kuru Mama Neden Yemez!

Yavru Köpekler Kuru Mama Neden Yemez! Köpekler Niçin Mama Seçer?
Blog

Köpekler Kuru Mama Neden Yemez!

Yavru köpekler kuru mama neden yemez? Bunun sebebi ilk aylarda yalnızca süt dişlerinin bulunması ve kuru mamayı kırabilecek dişlerinin henüz gelişmemesidir. Özellikle birinci ayda yavru köpeğin annesinin sütü ile beslenmesi doğru olacaktır.

Yavru köpeklerin ilk doğdukları günlerde, sert yiyecekleri yemeye uygun dişleri yoktur. Annesi yavru köpeklerini günde 6 kere emzirerek besler. Bir buçuk aylık olmaya başladıkları zaman yavru köpeklerin bakımını üstlenen kişiler, yavru köpekleri annesinin beslediği gibi beslemek zorundadır.

Yavru köpeklerin ileride sahibinin sözünü dinlemesini isteyen kişi, yavru köpeklerin ilk aylarında beslenme şekli ve beslenmenin zamanlaması ile yavruların bakımı konusunda oldukça titiz davranmalıdır. Yavru köpek beslenmesi ilk aylarda yalnızca anne sütü ile günde 6 kere emzirilerek olmalıdır. Daha sonraki zamanlarda, anne sütünden kesildiklerinde besleme görevini sizin üstlenmeniz gerekir. Sütten yeni kesilen yavru köpekleri, direk kuru mama ile beslemek doğru olmaz. Bebekler için yeni doğan mamaları kullanarak yardım alınabilir.

Yavru Köpekler Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?

Yavru Köpekler Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?

Yeni doğan mamalarının içerisine azar azar kuru mama koyarak yavru köpeği kuru mamaya alıştırma çalışmaları yapabilirsiniz. Yavru Köpekler kuru mamaya çok zor alışır. Ama sizin uygulanacağınız doğru taktikler ile zorluğun üstesinden bu şekilde gelebilirsiniz. Annesinden ayrılan, yavru köpek ilk zamanlarda annesinin sütünü arayacaktır.  Sizden korkacak ve yeni yerine kolay alışamayacaktır. Bu durumda yuvasından ayrılmak   istemeyecek ve kuru mama yemeyi de reddedecektir.

Sizin yapmanız gereken günlük altı öğünü her gün aynı saatlerde vermek olmalıdır. Her gün aynı saatlerde bebekler için üretilen hazır mamaya karıştırarak verdiğiniz zaman, yavru köpeğinizin zamanla kuru mamaya alıştığını göreceksiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken hassas nokta, mama verilen saatler sabah sekiz gibi başlanıyorsa, her günü o şekilde ayarlamalısınız. Bu yavruların size çok daha kolay alışmaları için artı kazandırır.

Yavru köpeğin size ilk geldiği zamanlarda 45 günlük olana kadar devam sütü niteliğinde olan hazır mama ile kuru mamayı karıştırarak verdiğinizde yavru köpekler, kuru mamanın tadını zaman içinde almaya başlayacaktır. Daha sonraki aşamayı süt ya da yoğurt ekleyerek değil de yalnızca su ile karıştırarak vermelisiniz. Süt ya da yoğurt ile karıştırmanız yavru köpeğin sütün tadına alışmasına neden olacaktır. Bu yüzden 45 günden sonra yavru köpeklere su ile karıştırarak mamayı vermeniz doğru olur.

Başka bir öneri de kuru mamaya et suyu ekleyerek verebilirsiniz. Yavru köpeklerin alışma süreçlerinde et suyunu kullanarak destek alabilirsiniz.

Yavru Köpeğiniz Kuru Mama Yemiyorsa Ne Yapmalısınız?     

Yavru köpek kuru mama yemiyor ise, annesinden ayırarak evinize getirdiğiniz zaman, onların size alışma süreçlerinin olduğunu unutmamanız gerekir. Yavru köpekler henüz dünyaya gözlerini yeni açtıklarını ve annelerinden ilk defa ayrı kaldıklarını göz önünde bulundurun. Ayrıca hiç tanımadıkları bir ortamda yaşamak zorunda bırakıldıkları için zorlu bir süreçten geçmeleri gerekiyor. Bu zorlu süreçte minik yavrulara alışmaları için destek verebilir ve onları uzaktan gözetleyebilirsiniz.

Onların açısından düşünüldüğü zaman yavru köpeklerin hemen birden kuru mamaya alışamaması aslında size çok normal gelmeye başlayacak. Yavru köpekleri aldığınızdan itibaren onlara hem size alışmaları hem de çevresine ve yeni evine alışmaları için biraz süre tanıyın. Bazen yuvalarından çıkmak istemeyecekler. Bazen de kuru mamayı yemeyerek kendilerini ifade edecekler. Yavru köpekler için hepsi alışma süreçlerinin arasında bulunuyor.

Köpeğin Size Alışma Sürecinde Mamayı Reddetmesi

İlk zamanlar sizden kaçması, köpeğin kuru mamayı yemeyi istememesi ve hatta genel olarak mama yemeyi reddetmesi, alışma sürecindeki minikler için oldukça normal süreçlerdir. Bu halde olan miniklerde herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Henüz dünyaya geleli birkaç ay belki oldu. Şu an da size ve getirildikleri yere alışmaya çalışıyorlar. Yavru köpekler için alışma süreci biraz zaman alabilir.

Bazı minikler yeni evlerine hemen kolay adapte olurken, bazı minikler korktuğu ve şok etkisinde olduğu için yeni evlerine daha zor alışabiliyor. Siz de üzerlerine giderek mama yemesinde ısrarcı olduğunuz zaman daha çok korkarak yalnız kalmayı ve hatta aç kalmayı tercih ediyorlar. Halbuki bu alışma sürecinde minik köpeklerinizi uzaktan izlerseniz ve kuru mamayı yuvalarına bırakarak merak etmelerini sağlarsanız, minikler için isleri çok daha kolaylaştırmış olursunuz.

Göreceksiniz zamanla hem eve hem de yeni gıdaları olan kuru mamalarına alışacaklar. Stresle beraber alışık olmadıkları tadı reddederlerse ilk başlarda emin olun zamanla severek tüketecekleri yemek haline gelecek.

Yavru Köpek Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?                        

Anne sütünü yeni bırakmış yavru köpekleri kuru mamaya alıştırmak için yapılması gereken en önemli iş sabırla kuru mamayı sevdirmeye çalışmak olmalıdır. Zorlamadan yaptırım uygulamadan sevgiyle sabırla onlara destek çıkmayı deneyin. Yavru Köpeklerin yattıkları yerlere, onların görebilecekleri şekilde, kuru mamayı ıslatarak bırakın. Önemli not edilecek konu; kuru mamayı süt ile ıslatmayın. Süt ile ıslatıldığı zaman süte alışacaktır. Bu yüzden su ile birkaç tane kuru mamayı ıslatarak önlerine koyun. Gördükleri zaman ilk zamanlar koklayarak yalamaya başlayacaklardır.

Sütten yeni kesilmiş bebek köpekler kuru mamayı hemen yemeyecektir. Bu süreç oldukça normal bir süreçtir.  Siz sabırla devam ederek, patilerinin ucuna kuru mamayı ıslatarak bırakın. İlgilerini çektiği zaman yemek isteyeceklerdir. Kokusuna ve tadına alışana kadar bıkmadan pes etmeden sabırla devam etmeniz önemlidir. Yavru köpekleriniz önlerine koyduğunuz ıslak mamayı yemeye yeltendiği zaman biraz kuru mama koyabilirsiniz. Böylece ufak ufak yönelmeler ile tadına bakma isteğiyle denemek isteyecekler.

Her defasında bu şekilde yaptığınızda mutlaka kuru mamaya alışacaktır. Daha sonra yavru köpekleri teşvik için bıraktığınız yaş mamayı azaltarak, kuru mamayı çoğaltabilirsiniz.  Ayrıca unutulmaması   gereken önemli bir nokta da kuru mama yiyen köpeklerin çok fazla su tükettikleridir. Bu nedenle mutlaka bilerek kuru mamanın yanına su koymayı ve suyu her seferinde temizleyerek değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Köpekler Niçin Mama Seçer?        

Köpeğinize sevdiği mamayı vermeden önce, birkaç kere belki de defalarca farklı mamaların tadına baktırmış olabilirsiniz. Belki de yediğiniz yemeklerin kalanını köpeğinize vererek farklı tatlara alışmasına neden oldunuz. Köpeğinizi eğitme konusunda böyle davranarak sınıfta kaldınız demektir. Çünkü köpekler önlerine çeşit sunulduğu zaman illaki en iyisini seçmek isteyeceklerdir. Yemeklerini yemedikleri zaman sizin önüne farklı bir mama koyacağından emin olmaları köpeklerin mama seçme isteklerini kabarttığı için köpeğinizi değil kendinizi suçlamalısınız.

Bir köpek aç kalacağını bile bile önündeki yemeği yememe riskini göze almaz. Tabi bu konuda siz birtakım müdahaleler de bulunmadıysanız. Durumun farkına varan köpek yaladığı ve tadına baktığı ama yemediği bir yemeği, aç kalacağını bilerek yememeyi göze almaz. Bunu yapabilmesi için sizin köpeğinizi cesaretlendirmiş olmanız gerekir. Tabi bu cesaretlendirme şekli, anladığınız üzere yemek seçimi konusunda sizin ısrar etmeniz nedeniyledir. Aman aç kalmasın da neyi severse yesin mantığı, köpeğinizin mama seçmesine kadar götürür. Bu yüzden köpeğinizin mama seçme konusundaki becerileri sahibinin sorunudur.

Bu durumda köpeğiniz suçlu olmayacaktır. Köpeğinize bu cesareti veren siz oldunuz. Halbuki yediğiniz yemeklerin belki de köpeğinize yararı olmayacak ve hatta zararı bile olabilir. Belki de yediğiniz yemeklerden vitamin alamayacak ya da ona iyi gelmeyecek ve vitaminleri eksik olacak. Köpeğinizin mama konusunda seçici olmasını istemiyorsanız, yapmanız gereken ayrıntı seçme şansını köpeğinize vermemeniz olmalıdır. Köpeğinize seçme şansı verdiğiniz zaman mutlaka sonuna kadar kullanmak isteyecektir. Böyle olunca köpeğin eğitiminde sınıfta kalmış olursunuz.

Yapmanız gereken işlem köpeğinizin önüne mama koyduğunuz zaman yemesi konusunda ısrarcı olmayın. Bu köpeğinizi seçme konusunda cesaretlendirecektir. Aksine yapmanız gereken işlem mamasını yememesi durumunda mama kabını önünden birkaç kere alın ve aç kalmasını sağlayın. Aslında bu kadar basit. Böylece köpeğinizi mama seçme konusunda direncini ve inadını kırmış olacaksınız.

Köpeğinizin Davranışını Düzeltmenin Etkili Yöntemleri! 

Köpeğinizin Davranışını Düzeltmenin Etkili Yöntemleri!        

  • Köpeğinizin önüne gelen yemekten başka seçeneğinin olmadığının farkına varmasını sağlayın. Köpeğinizin mamasını yemesi için belirli bir süre tanıyın ve mama kabını kaldırın. Köpeğinizin mama kabı, önünde saatlerce durması onun mama seçme cesaretini arttıracaktır.
  • Köpeğinizin mama yeme saati geldiği zaman aynı işlemi tekrarlayın. Mama yememe seçeneğini kullanmayı tercih ederse tekrar önünden mama kabını almayı deneyin.
  • Köpeğiniz birkaç gün içerisinde sizden alıştığı ödül maması için size yanaşmayı deneyecektir. Ödül maması vermeyin. Mamasına yönlendirin. Böyle yapılan işlemde ısrarcı oluşanız kazanan siz olursunuz.
  • Her zaman plânınıza sadık kalmayı unutmayın. Köpeğiniz açlığa birkaç günden fazla dayanamayacaktır ve mamayı yememe konusundaki inadı kırılacaktır. Açlığa  tahammül edemediği zaman mama kabındaki mamaları yemeye başlayacaktır. Mamaya alışana kadar ödül vermeyi bırakın. Köpeğiniz mamasına alıştığı zaman yeniden ödül vermeye başlayabilirsiniz.
  • Köpeğiniz konusunda kararlı olun. Ve sizi kullanmasına izin vermeyin. Köpeğiniz bu konuda size küsebilir, sakın bu tavrına bakarak pes etmeyin. Sizinle ilgili hayal kırıklığına uğramış da olabilir. Çok üstünde durmayın mutlaka zamanla unutacaktır. Uzun süreli eğitimlerde köpeğiniz size daha sadık kalmayı öğrenecektir. Daha sonra mama seçme huyunu bırakacaktır.

Köpeğinizde Mama Değişikliğini Kademeli olarak Yapın!

  • Köpeğiniz mama değişikliği nedeniyle mama seçimi yapıyorsa, mama değişikliğini birdenbire yapmamamızı öneririz. Köpeğinizin alışkın olduğu mamayı birdenbire bırakmasını beklemeyin. Onda  olumsuz şok etkisi olmasına neden olabilir. Bunun yerine kademeli olarak azar azar yeni mamaya geçmeyi deneyin.
  • İlk zamanlarda her iki mamayı da karıştırarak yeni mamasına alışmasını sağlayın. Sonraki aşamalarda yeni mamanın miktarını yavaş yavaş çoğaltarak zorlu süreci daha kolay atlatabilir ve yeni mamanın tadına varmasını sağlayabilirsiniz. Böylece köpeğiniz aç kalmadığı gibi mama seçme sorunu da yaşamamış olursunuz.
  • Yaş mamadan kuru mamaya geçmeyi düşünüyorsanız, ilk zamanlar köpeğiniz alışana kadar kuru mamayı ıslatmayı deneyin. Böylece köpeğiniz mama seçme konusunda çok ileri gitmeden sorunu halledebilirsiniz.
  • Köpeğiniz bu sayılanların dışında durup dururken seçici davranması, veterinerlik bir durum olduğunu gösterebilir. Bu nedenle mamaya karşı seçici davranmasının yanı sıra kusmaları ve mide bulantıları da başlamışsa kesinlikle veterinere getirmenizi öneririz.
  • Bazı köpekler agresif oldukları dönemlerde mama konusunda seçici olabiliyor. Köpeklerin türlerine ve sinirlilik dönemlerine göre mama seçme konusunda ısrarcı olması ya da mama yememeyi tercih etmesi gibi durumla karşılaşırsanız, o zaman yapmanız gereken iş köpeğin agresiflik durumunun geçmesini beklemek olmalıdır. Normal zamanlarda mama seçmez iken asabi olduğu dönemlerde mama seçmeye yeltenmesine biraz müsaade edin ve zaman tanıyın. Köpeğiniz normale döndüğü zaman mama seçmeyi de bırakacaktır. Böylece eski haline dönecektir. Size düşen köpeğinizin böyle zamanları fırsat gibi görmesine izin vermemenizdir. Asabilik dönmeleri çok uzun sürmesi ya da bunu huy, alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin. Her şeyi ölçüsünde bırakması konusunda kati olun. Yoksa siz köpeğinizin değil köpeğiniz sizin eğiticiniz olur.
Hemen Ara
Whatsapp