Köpekler Nasıl Eğitilir? Köpek Eğitme Yöntemleri ve Taktikleri!

Köpekler Nasıl Eğitilir? Köpek Eğitme Yöntemleri ve Taktikleri!
Blog

Köpekler Nasıl Eğitilir? Köpek Eğitme Yöntemleri ve Taktikleri!

Köpekler Nasıl Eğitilir? Köpekler eğitimi özellikle evcil köpek sahipleri için ya da köpekleri koruma amaçlı kullanacaklar için çok önemlidir. Çünkü köpek eğitim almadan ev içinde huzurlu olamaz ya da yapacağı işte başarı gösteremez. Köpek eğitme yöntemleri ve taktikleri doğru şeklide kullanılırsa pek çok köpek cinsi eğitim alabilir. Doğru yöntem ve taktiklerin kullanılması kadar bazı noktalara dikkat etmek de oldukça önemlidir. Köpek nasıl eğitilir sorusunun cevabı aşama aşama şu şekilde sıralanabilir:

Köpek Eğitme Yöntemleri ve Taktikleri!

Köpek Eğitme Yöntemleri ve Taktikleri!

Köpek eğitimine 8 haftalıkken başlanmalıdır, ancak bu süre bazı köpek türlerinde daha geç döneme sarkabilir. İlk başta eğitim çok basit düzeyde başlamalıdır ve köpeğin dikkati eğitim verecek kişinin üstüne çekilmelidir. Eğitim alan köpek başta dikkat sorunu yaşayabilir ve sürekli zihnini başka noktalara odaklayabilir. Bu durumun gayet normal olduğu düşürülmeli ve köpeğin dikkatinin tekrar sahibinin üzerine çekilmesi gerekir. Başlıca köpek eğitme yöntemleri ve taktikleri ise şu şekildedir:

Köpek Eğitimi Sırasında Tasma ve Ödül Kullanılmalıdır!

Köpek eğitimi sırasında tasma ve ödül kullanılmalıdır, çünkü köpekler eğitim sürecinin başında odaklanma problemi yaşarlar. Onlar sürecin başında en fazla 5 dakika sahiplerine odaklanabilirler ve çevredeki diğer uyarıcılara dikkatlerini verirler. Bu nedenle eğitim sırasında etrafı oldukça sade tutulmalı ve bolca ödül kullanılarak köpek sahibinin dikkati tekrar üzerine çekmesi sağlanır. Ayrıca eğitim sırasında tasma kullanmak köpeğin kontrolünü daha kolay hale getirir. Köpek başka yerlere gitmek istediğinde tasma ile hafif şekilde çekilerek tekrar eğitime odaklanması sağlanır.

Köpeğe İsminin Öğretilmesi Gereklidir!

Köpeğe isminin öğretilmesi gereklidir, çünkü köpeğin ne zaman sahibine bakması gerektiğini bilmesi lazımdır. Böylece eğitim sırasında köpek, ismi söylendiğinde doğrudan sahibine yönelir ve vereceği komutu dinlemeye başlar. Köpeğe ismini öğretmek için sürekli ona ismi ile hitap edilmesi gerekir. Eğer köpek sahibine bakarsa anında ödül verilmeli ve köpeğin davranışı pekiştirilmelidir. Çünkü köpek henüz ismini bilmediği için sadece refleks olarak sahibine yönelmiş olabilir. Verilen ödül sayesinde köpek bir süre sonra isminin ne olduğunu öğrenmeye başlar ve sadece ismini duyduğunda sahibine yönelir. Köpek ismine alıştıktan sonra artık ödül verilmese bile her ismi söylendiğinde dikkatini sesin geldiği yöne doğru verir.

Köpeğe Temel İtaat Eğitimi Verilmelidir!

Köpeğe temel itaat eğitimi verilmeli ve bu eğitim düzenli olarak tekrar edilmelidir. Temel itaat eğitiminde pek çok komut sırasıyla öğretilir ve köpeğin kontrolü basit hale getirilir. Köpeğe temel itaat eğitimi adım adım şu şekilde verilir:

  • Köpeğe Takip Komutu

Köpeğe takip komutu, temel itaat eğimi sürecinin başında öğretilen ilk komuttur. Köpek tasmalı şekilde eğitim verecek kişinin sol tarafına alınır. Daha sonra ritmik adımlarla köpek ile yürümeye başlanır, bu sırada tasma yardımı ile köpek yönlendirilir. Eğitmen sık sık köpekle göz teması kurar ve köpeğin başka yönlere dikkatinin kaymasına engel olur.

  • Köpeğe Otur Komutu

Köpeğe otur komutu öğretilirken ödül olarak kullanılacak şey köpeğin burnunun üstünde tutulur. Artından otur! komutu verilir ve bu sırada ödül hafifçe yukarı kaldırılır. Köpek, ödül yukarı kaldırıldıkça ona ulaşmaya çalışacaktır ve oturma pozisyonuna geçecektir. Tamamen oturduktan sonra ödül köpeğe verilir ve bu davranış köpeğe sık sık tekrarlatılır.

  • Köpeğe Yat Komutu

Köpeğe yat komutu öğretilirken verilecek olan ödül hafifçe yere doğru eğilerek yat komutu verilir. Ardından köpeğin ödülü takip etmesi sağlanır ve yere yatması beklenir. Eğer köpek doğru şekilde yatarsa ödül verilir, ancak komutu dinlemeyip yatmazsa tekrar alıştırma yapılır. Köpek yat komutunu öğrenirken çok zorluk yaşarsa hafif bir şekilde beline bastırılarak oturmasına yardımcı olunabilir. Son aşamada ödül kullanılmadan yat komutu verilir ve sürekli tekrar yapılır.

  • Köpeğe Dur, Bekle Komutu

Köpeğe dur, bekle komutu, köpeğe oturduktan ya da yattıktan sonra verilmeli ve birkaç saniye aynı pozisyonda kalması beklenir. Eğer köpek kendisini bozmadan beklerse ödül verilir ve doğru davranışı öğrenmesi sağlanır. Daha sonra sık tekrarlar yapılmalı ve bir süre sonra ödül olmadan dur, bekle komutu verilmelidir.

  • Köpeğe Gel Komutu

Köpeğe gel komutu, köpeğe verildikten hemen sonra el işareti ile köpek çağırılır. Eğer köpek sahibine giderse ödül verilir ve davranışın pekiştirilmesi sağlanır. Ödül ilk başta yere bırakılır ve köpek ödülle meşgul olurken oradan biraz uzaklaşır. Ardından köpeğe tekrar gel komutu verilir ve peşine ödül verilir. Bu davranış, köpek gel komutuna alışana kadar tekrar edilir ve son aşamada ödül kesilerek davranışı sergilemesi beklenir. Tüm bu komutlar köpeğe öğretildikten sonra temel itaat eğitimi tamamlanmış olur.

Köpeğe Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğe Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğe tuvalet eğitimi mutlaka verilmelidir ve bu alışkanlık çok erken bir dönemden itibaren kazandırılmalıdır. Çünkü köpekleri alışkanlıklarından vazgeçirmek oldukça zor olur. Onlar tuvalet eğitimi almadan bir evin içinde yaşarsalar, ev sahiplerini her gün zahmete sokarlar. Evin her tarafına tuvaletini yaparlar ve pislikleri ayakları ile evin her tarafına taşırlar. Bunlara engel olmak için evde yaşayacak her köpeğe mutlaka tuvalet eğitimi verilmelidir.

Tuvalet eğitimine başlarken ilk olarak bir alan seçilir. Seçilen alan başta geniş olarak seçilir ve zemini tamamen bir tuvalet pedi yardımı ile kaplanır. Sonrasında köpeğin bu alanı öğrenmesi için seçilen alana tuvalet damlası sıkılır. Çünkü köpekler tuvaletini yaparken ilk olarak tuvalet kokusu olan yerlere tuvaletini yapmak isterler. Bu nedenle köpekler tuvaletleri geldiğinde sıkılan damlanın kokusunu alır ve bu alana gelir. Eğer köpek tuvaletini doğru yere yaparsa hemen ödül verilir ve motive edici sözler söylenir, ancak yanlış yere tuvaletini yaparlarsa hemen müdahale edilerek tuvalet alanına taşınmaları gerekir. Yaptıkları davranışın yanlış olduğu kesin ve açık bir dille belirtilmelidir. Ardından yanlış yere yapmış oldukları tuvaletin pisliği sabunlu su ile koku tamamen yok olana kadar temizlenmelidir. Çünkü burada koku kalırsa köpek tekrar buraya tuvaletini yapmak isteyebilir.

Tuvalet eğitimin ikinci aşamasında seçilen tuvalet alanı giderek daraltılır. Köpek tuvaletini yine bu alana yaparsa ödüllendirilir ve davranışın pekiştirilmesi sağlanır. Yanlış yere yaparsa ödül verilmez ve tekrar uyarı yapılmalıdır. Bir süre sonra köpek tamamen tuvaletini doğru yere yapmayı öğrenecektir. Son aşamada kaplı alan sadece köpeğin tuvaletini yapacağı kadar bırakılır ve tuvalet eğitimi tamamlanır. Dileyen kişiler eğitim tamamlandıktan sonra kolay temizlenebilir tuvalet alarak seçilen alana yerleştirilebilirler.

Köpeğe Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğe sosyalleşme eğitimi yavruluk döneminden itibaren ve köpeği ürkütmeden verilir. Sosyalleşme eğitimi bir köpek için ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur. Sosyalleşme eğitimini köpeklere kazandırmanın pek çok yolu vardır. Bu yollardan biri onları köpek kreşlerine göndermek ve oradaki diğer köpek ırkları ile tanışmalarını sağlamaktır. Köpekler kreşler sayesinde hem oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçirirler hem de sosyalleşmek için çevre edinirler. Diğer bir yol ise köpekleri önce sahibinin yakın çevresi ile sonra da daha geniş çevresi ile tanıştırmak olur. Köpekler tanımadıkları kişilere karşı genelde temkinli davrandıkları için bazen saldırgan hareketler de gösterebilirler. Ancak onlar insanlar ile tanışıp kaynaşırsa daha uysal ve uyumlu hale gelirler.

Köpek Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler, doğru şekilde uygulanırsa çok başarılı ve keyifli bir eğitim süreci yaşanır. Verilen eğitimden hem köpekler hem de eğitmenler hoşnut olur. Köpek eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Köpeğin Karakter Özellikleri İyi Bilinmelidir!

Köpek eğitimine başlamadan önce köpeğin karakter özellikleri iyi bilinmelidir, çünkü köpeği tanımadan eğitim vermek sürecin uzamasına neden olur. Ayrıca köpek ve eğitmen arasında iletişim problemlerine yol açar. Köpeği daha yakından tanımak için onunla biraz süre geçirmek gerekir ve sahibinden detaylı şekilde bilgi alınması gerekir. Bunun yanında ayrıca köpeğin bedensel ve ruhsal sorunu olup olmadığı da araştırılmalıdır. Çünkü tüm bunlar onların karakter özelliklerini etkileyen unsurlar arasında yer alır.  Bu nedenle köpek eğitimine başlamadan önce köpeğin karakter özellikleri iyi bilinmelidir.

Köpek Eğitimi Sırasında Asla Şiddet Kullanılmamalıdır!

Köpek eğitimi sırasında şiddet asla kullanılmamalıdır, çünkü şiddet köpeklerde fiziksel ve psikolojik hasar bırakabilir. Onlara sert bir şekilde vurmak canlarının yanmasına ve eğitimden soğumalarına neden olabilir. Fiziksel şiddetin yanı sıra sözlü ve psikolojik şiddetten de uzak durulmalıdır. Eğitimde asıl olan olumlu dille,  destekleyici şekilde köpeğe eğitimi sevdirmek ve gönüllü olmasını sağlamaktır.

Köpek Eğitiminde Sabır ve Disiplin Asla Elden Bırakılmamalıdır!

Köpek eğitiminde sabır ve disiplin asla elden bırakılmamalı ve eğitimden hiçbir şekilde taviz verilmemelidir. Çünkü hemen hemen tüm köpekler eğitim sürecinin başında isteksiz olabilir ve söylenen şeyleri algılamakta zorlanabilir. Ancak sabır ve disiplin elden bırakılmazsa bir süre sonra köpek sahibinin ya da eğitmeninin isteklerini anlar hale gelecektir. Böylece verilecek olan eğitim, köpek ve eğitmen için keyifli hale gelecektir. Eğitim sırasında disiplinden verilecek en ufak taviz, sürecin en başa tekrar dönmesine neden olabilir. Çünkü köpekler verilecek olan tavizleri iyi değerlendirirler ve eğitimi suiistimal etmeye çalışırlar.

Eğitim Mümkün Oldukça Eğlenceli Hale Getirilerek Verilmelidir!

Eğitim mümkün oldukça eğlenceli hale getirilerek verilmelidir. Çünkü köpekler çabuk sıkılan ve dikkatleri hemen dağılan hayvanlardır. Eğitim sırasında dikkatlerinin hemen dağılmaması için oyun eşliğinde eğitim verilebilir. Eğitim sırasında sık sık oyunlar oynamak onların sıkılmasına engel olur ve eğitimin eğlenceli geçmesini sağlar. Ayrıca oyunla birlikte verilen eğitim daha kalıcı olacaktır, çünkü köpekler öğrendikleri oyunu sürekli yapmak isterler ve böylece eğitimi de sürekli tekrar etmiş olurlar. Dolaysıyla eğitim sırasında çeşitli etkinlikler yapmak eğitmenin ve köpeğin işini kolaylaştıracaktır.

Eğitim Sırasında Köpeğin Mutlu ve Canlı Olması Gerekir!

Eğitim sırasında köpeğin mutlu ve canlı olması gerekir. Köpekler her zaman mutlu ve huzurlu olmayacakları için eğitim süreci kısa süreliğine ertelenebilir. Çünkü mutlu olmayan köpekler eğitim alırken isteksiz olurlar ve verilen eğitimi tam olarak benimseyemezler. Bu durum da kalıcı öğrenmeye engel olabilir. Eğitim için köpeğin kendine gelmesinin beklenmesi ve istekli hale gelmesi gerekir. Bu şekilde onlara verilen eğitim her zaman daha faydalı ve kalıcı olur. Dolayısıyla köpekler hasta oldukları zaman, üzgün oldukları zaman, çok fazla yorgun oldukları zaman ya da eğitim için isteksiz oldukları zaman eğitim verilmemelidir. Uygun ortam oluştuğunda tekrar eğitime başlanır, ancak mutsuzluk ve hastalık durumu çok uzun sürerse acilen bir veteriner hekimden yardım alınması gerekir. Çünkü köpeğin daha ciddi sorunları olabilir ve profesyonel bir müdahaleye ihtiyaç duyabilir.

Hemen Ara
Whatsapp