Dövülen ve Şiddet Uygulanan Köpeklerin Psikolojileri Nasıldır?

Dövülen ve Şiddet Uygulanan Köpeklerin Psikolojileri Nasıldır?
Blog

Dövülen ve Şiddet Uygulanan Köpeklerin Psikolojileri Nasıldır?

Bütün dünyada profesyonel olarak alternatifi olmayan çok yönlü Alman ekolüne uygun şekilde köpek eğitimi verilmektedir. Ülkemizde de köpek eğitimleri konusunda pozitif eğitim veren köpek eğitim merkezleri bulunmaktadır. Ancak bu konuda kurala uymayan ve mesleğinde yeteri kadar dikiş tutturamayan; köpeklere şiddet uygulayan ve onların psikolojik açıdan olumsuz yönde etkilenmesine neden olan şahıslar ve bazı firmalara rastlamak mümkün olmaktadır.

Dışarıdan kendini köpek eğitim uzmanı olarak göstererek işi kötü yönde kullanan ve dolandırıcılık yoluna başvuran şahıslar, aynı zamanda köpeklere eğitim adı altında şiddet uygulayarak hayvanların zarar görmesine neden olmaktadırlar. Bu konuda hem hayvan sahipleri hem de hayvanın kendisi büyük yara almaktadır.

Köpekler, yapıları gereği oldukça duygusal ve hassas canlılardır. Köpek sahiplenen kişi de bunun bilincinde olarak onun ilgilerini aksatmaz ve en iyi imkânlarla elinden geldiğince ona iyi bakar. Zaman içerisinde evin bir bireyi haline gelen köpek, sahibine bazı durumlarda yardımcı eleman olur. Bazı zamanlarda ise ondan daha sadık bir dost bulmak neredeyse zordur. Çünkü onların insanlara ve özellikle benimsedikleri ve lider kabul ettikleri sahibine karşı sevgileri ve sadakatleri karşılıksızdır.

Köpek Psikolojisi İçin Köpek Eğitiminin Önemi

Köpek Psikolojisi İçin Köpek Eğitiminin Önemi

Köpek sahibi olan bir kişi köpeğin belirli eğitimler almasını sağlamalı ve bazı şeyleri daha iyi kavramasıyla onunla olan iletişimini ileri seviyeye taşımalıdır. Kişi, eğitim sürecini kendi imkânlarıyla da verebilir. Ancak bu süreç hem profesyonellik hem de sabır gerektirmektedir. Bu nedenle köpek eğitimi konusunda karar vermeden önce köpeğin psikolojisi konusunu gözden geçirerek adım atmak gerekir.

Köpek eğitimi konusunda kendisine güvenemeyen, ona yeteri kadar vakit ayıramayacak ve sabırlı davranamayacak olan bir sahibin mutlaka profesyonel yardım alması gerekmektedir. Köpek eğitimi konusunda alanında uzman olan köpek eğitim merkezleri bulunmaktadır.

Güvenilir Köpek Eğitim Merkezleri

Dövülen ve şiddet uygulanan merkezlerden uzak durun. Sahibin köpek eğitimi konusunda karar vermesi itibariyle dikkat etmesi gereken başka bir husus güvenilir köpek eğitim merkezlerine başvurmasıdır.

Eğer köpek eğitimi konusunda alanında uzman olmayan ve profesyonel köpek eğitim merkezi adı altında hizmet sağlayan sahtekârlara gidilirse daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Ne yazık ki piyasada hayvan sahiplerinin dert yandığı ve şikâyet ettiği birçok şahsiyet altında firma gözüyle insanları dolandıran yerler bulunmaktadır. Hem köpek sahiplerini mağdur etmekte hem de köpeklere şiddet yoluna giderek hem psikolojik hem de bedensel zarar görmesine sebebiyet verecek davranışlar sergilemektedirler.

Bu nedenle köpek eğitimi verilecek olan yerdeki eğitmenin kapasitesine, eğitim merkezindeki idari personellerin konuşma tarzı ve eğitim düzeyine kadar bakılmalıdır.

Köpeklere Şiddet Uygulanmasının Olumsuz Sonuçları

Hayvanlara ne yedirdiği belli olmayan, hastalıklı ve bakımsız hayvanların olduğu ve gözlemlendiği yerlerden her zaman uzak durmak gerekir. Bu gibi yerlerde köpeklerin psikolojileri oldukça yıpranır. Belirli bir süre sonra dövülen ve şiddet uygulanan köpekler içine kapanık, çekingen, üzgün ve hırçın bir karakter elde eder. Bu süreçten sonra köpeğin güvenini tekrar kazanmak ve profesyonel anlamda yeniden eğitmek oldukça zor olur.

Köpek eğitimi adı altında köpeklerin anlayamayacağı şekilde eziyet ve işkence altında basmakalıp eğitim verilmesi hayvan kanununa ve insan vicdanına haykırıdır.  Sözde verilen bu eğitim sonrasında köpeklerde travmalar ve kişilik bozuklukları meydana gelir.

Köpek eğitimi konusunda insan ve köpek psikolojisinden iyi anlayan; köpeklerin beden dilini, düşünce ve hiyerarşik yapısını iyi bilen, köpeklerin ırk özelliklerine hâkim olan uzman kişilerden yardım almak önem taşımaktadır.

Profesyonel Eğitimin Köpek Psikolojisi Üzerindeki Etkisi

Uzman bir köpek eğitmeni köpeğin psikolojisi konusunda bilgi sahibi olduğundan onun ne zaman sıkıldığını iyi bilir. Bu kişiler kendisiyle daima barışık olarak hayvanlara sevgiyle ilgi gösterir. İşini zevkle yapan bu kişiler tarafından köpek eğitimi verilirse; köpek o eğitimden zevk alacak ve aynı zamanda eğlenecektir.

Yalnızca eğitmenin profesyonel olması yetmez. Aynı zamanda köpek sahibinin de köpeğin psikolojisi ve dilinden iyi anlaması gereklidir. Sonuçta eğitim sürecini tamamlayan köpek hayatının geri kalan zamanını kendisini adayacağı sahibiyle birlikte geçirecektir. Bu nedenle köpek sahipleri de mümkün olursa gerekli zamanlarda firmalardan bu konuda eğitim alması tavsiye edilmektedir.

Köpek sahibi eğitim almadıktan sonra köpeğe verilen eğitim bir bakıma eksik kalacaktır. Sahibi ile köpeğin bir arada uyumlu bir şekilde yaşayabilmesi adına eğitim konusu önem taşımaktadır. Dövülen ve şiddet uygulanan köpeklerin eğitimi dikkat ister.

Köpek Sahibinin Eğitim Almasının Adaptasyona Etkisi

Köpeğin sahibiyle olan adaptasyonu bakımından hem köpeğin hem de sahibinin beraber profesyonel eğitime katılmasında büyük fayda vardır. Bu yüzden köpek sahibi fırsatı olduğu sürece eğitime katılmaya gayret göstermelidir.

Eğitim merkezinde köpek eğer sahibinin yokluğunu hissederse belirli bir süre sonra her ne kadar eğitmenler sahibini aratmayacak şekilde ilgi gösterse de köpek psikolojisi bakımında sorun yaşanabilir. Sahibi eğer eğitime katılacak vakit bulamıyorsa en azından kendisine ait eşyaları getirerek özlem duymaması sağlanabilir.

Köpeklerin erken dönemde eğitilmeye başlanması durumunda ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek davranış bozuklukları sorunu engellenebilir. Köpeğin sonraki hayatına yön verecek olan dönem ilk dört aylık yavruluk dönemidir. Mümkün mertebe bu dönem içerisinde pozitif eğitim verilmeli ve ilerleyen zamanlarda köpeğin psikolojisinin daha sağlıklı olması sağlanmalıdır.

Bazı köpek sahipleri eğitim merkezlerine köpeğini emanet etmeyi göze almaz ve kendisi eğitmek ister. Bu süreçte asla köpek eğitiminde köpeğe şiddet yoluna başvurmamalıdır. Son derece sabırlı ve sevgiyle davranarak bazı konularda köpeğini eğitmesi mümkün olabilir. En azından tuvalet ve beslenme alışkanlıklarını elde etmesini sağlar ve bazı itaat eğitimlerini kendisi de verebilir.

Köpeğin Depresyonda Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpekler de aynı insanlar gibi zaman zaman depresyon ile karşı karşıya kalırlar. Köpeklerin depresyona girme sebepleri çoğunlukla bir arkadaşını kaybetmek, yeni bir yere taşınmak ya da eve yeni üye eklenmesi ile olabilir. Bununla birlikte köpeğin rutininde değişikliğe gidildiği vakitte de köpek depresyona girebilir.

dövülen ve şiddet uygulanan Depresyona girmiş bir köpekte halsizlik, iştahsızlık ve vücut dilinde değişiklik (kulağının düşmesi gibi) gözlemlenebilir. Köpek sahiplerinin belirtileri erken fark edebilmesi tedavinin gidişatı için çok önemlidir. Bu sayede köpek sağlığı için gerekli adımlar erkenden atılabilir. Bu süreçte veteriner desteği önem arz etmektedir.

Veterinerlere göre kesinlikle köpekler de depresyona girerler. Ancak hemen sonuca varmak doğru olmaz. Köpek beklenmeyen bir davranış gösterirse bu durumu depresyona bağlamadan önce gereken sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Süreç sonunda veteriner hekim problemin ne olduğunu tespit eder ve gereken en doğru tedaviyi uygular.

Sağlıklı bir köpek son derece sosyaldir. Mutlu olduğu yaptığı hareketlerden ve davranışlarından belli olur. Köpek sahipleri, köpeğin içine kapanıp kapanmadığına dikkat etmelidir. Eskisi kadar enerjik değil ve kuyruk hareketleri azalmışsa ya da eskiden severek yaptığı hareketlere olan ilgisi kaybolmuşsa, köpek depresyon geçiriyor olabilir.

Depresyondaki Köpeğin Davranış Şekilleri

Depresyondaki Köpeğin Davranış Şekilleri

  • Depresyona girmiş köpek sahibinden saklanabilir. Eskiden sahibiyle kurduğu bağ hissedilir derecede azalmıştır. Bir köpek sahibinden kaçıyorsa genellikle hasta, yaralı ya da depresyondadır.
  • Diğer yandan depresyondaki köpek bazen sahiplerinin peşini bırakmaz ancak sahibiyle iletişim kurmaktan kaçınır.
  • Kapı çaldığında kapıya hareketlenen köpek depresyonda iken kapıya yönelmez, kuytu bir yere saklanmak ister ya da kıvrılıp uyur.

Köpeğin eskisi kadar hareketli olup olmadığına bakılmalıdır. Mutlu bir köpek her zaman hareketlidir. Sürekli oynamak ve koşmak ister. Sahibinin yanına gelip onu da oyununa katılmaya çağırır. Ancak köpek depresyonda ise koşmak yerine ağır adımlarla hareket eder. Eskiden duyunca kulak kesildiği sese artık tepki vermez.

Parkta koşmak yerine ağır ağır yürüyen köpek en kısa molada oturur hatta yatış pozisyonuna geçer. Köpeğin enerjik ve aktif halden uyuşuk ve pasif hale geçmesi depresyon habercisi olabilir. Köpek yerinde durmayıp bir yerden bir yere dolanıp duruyorsa ve bir türlü bir yere oturamıyorsa depresyonda olabilir.

Köpekler genelde çok uyurlar, özellikle de sahipleri evde değilken. Ancak sahibi gelmiş ve köpek bu durum karşısında umursamaz davranıyorsa ya da dışardan geçen bir köpek gibi eskiden dikkatini çeken durumlarda tepkisiz kalıyorsa depresyona girmiş olabilir. Bu durumda mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Köpek beslenmesindeki değişiklikler depresyon habercisi olabilir. Depresyondaki köpek daha az yemek yer ve kilo kaybı başlar. Bunun yanında insanların bir kısmı gibi rahatlamak için yemeğe daha çok ilgi duyup kilo da alabilir. Dikkat edilecek hususlar şunlardır:

  • Köpek kilosundaki ciddi değişiklikler
  • Daha önceleri sevdiği ödül mamalarını reddetmesi

Duygu durum bozukluğu yaşayan köpekler evdeki eşyalara zarar verebilir. Ayakkabıları parçalamak, kitapları, mobilyaları ve yastıkları kemirmek çoğunlukla fiziki aktivite yetersizliğinde görülür ve bu durum depresyona sebep olabilir. Depresyondaki köpekler ev kazalarına da meyilli olurlar. Bu durumlarda köpeklere kızmak ve ceza vermek durumu daha da kötü yapar.

Eğer köpek iletişime kapandıysa, onunla ilgilenmek istediğinizde hırlıyor, havlıyor hatta ısırıp saldırıyorsa bu gibi durumlar da depresyon belirtisi olabilir.

Köpek Depresyonunun Tedavisi

Köpekler genellikle birkaç gün ile birkaç ay içerisinde depresyondan çıkar. Köpekleri ilgilerini çeken şeylerle meşgul etmek, sevdikleri şeyleri daha fazla yapmak ve biraz daha fazla egzersiz yapmalarını sağlamak iyi hissettirir.

Mutluluk belirtileri gösterdiğinde köpeğinizi mutlaka ödüllendirin. Tüm bunlara rağmen köpeğinizden alabildiğiniz tek mutluluk belirtisi birazcık kuyruk sallamaksa, onu gezintiye çıkarmak iyi bir fikirdir. Farklı yerlere götürmek, mümkünse koşabileceği boş alanlara (yeşil alanlar, parklar gibi) iyi hissetmesini sağlar. Ayrıca daha çok sevin ve daha mutlu göründüğü anlarda mutlaka ödüllendirin.

Bu süreçte köpeği dikkatli bir şekilde takibe almalı, olumsuz bir davranış sergilemesinin önüne geçilmelidir. Aksi durumda köpeğiniz o olumsuz davranış sebebiyle ödüllendirildiğini düşünecektir.

Köpekler, arkadaşının kaybından dolayı depresyona girdiyse, yanına evcil bir hayvan almak bu durumu aşmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda köpeğin ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek gerekir.

 Köpek Depresyonu İçin İlaçlar

Köpekler de insanlar gibi hastalanırlar. Hastalandıkları zaman sahipleri tarafından veterinere götürülürler. Depresyon hastalığı bazı durumlarda sevgi ve ilgi ile aşılmaya çalışılır.

Sevgi ile üstesinden gelmeye çalışılan depresyonda bazen ilaçtan başka seçenek kalmaz. İlaçlar köpeklerin depresyonu atlatması için yardımcı olur. Amerikan Veteriner Davranışçıları Koleji görevlisi K. Sueda, insanlar tarafından kullanılan ilaçların köpek depresyonu için de kullanıldığını söyledi.

Paxil, Prozac ve Zoloft gibi ilaçlar köpek depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca ayrılık anksiyetesi tedavisinde FDA onaylı Clomicalm adlı ilaç köpekler için de kullanılmaktadır. K. Sueda; bazı vakalarda köpeklerin durumunun çok kötü olduğunu gözlemlemişti. Ancak vakaların çoğunda çevresel zenginlik ve davranış değişikliği ile başarıya ulaşılmaktadır.

Bu sebeple ilaç kullanımı depresyon için zorunlu görülmez, ancak yine de ağır seyreden depresyonlarda ilaca mutlaka başvurulmalıdır. Köpek depresyon ilaçları etkisi için en az 2 ay gereklidir. İnsanlarda yıllarca kullanılan depresyon ilaçlarının aksine köpeklerde 6-12 ay arasında düzelme gerçekleşmekte ve sonrasında ilaçlar tamamen kesilmektedir.

Hemen Ara
Whatsapp