Yavru Köpek Aşı Takvimi ! Köpek Aşıları Tablosunda Hangi Aşılar Vardır?

Yavru Köpek Aşı Takvimi ! Köpek Aşıları Tablosunda Hangi Aşılar Vardır?
Blog

Yavru Köpek Aşı Takvimi ! Köpek Aşıları Tablosunda Hangi Aşılar Vardır?

Yavru köpek aşı takvimi ve köpek aşıları tablosunda yer alan aşıların uygulanması bütün köpekler için çok önemli bir durumdur. Aşıları tamamlanmamış köpekler tıpkı insanlarda olduğu gibi pek çok hastalığa kolayca maruz kalabilirler.

Köpekler bazen hastalanabilirler. Bunun nedeni bazen dış etkenlerden kaynaklı olabilir. Örneğin, iklim ve mevsim şartları değiştiğinde köpekler adapte olmakta zorlanır ve hastalık geçirirler. Bazı köpekler bu hastalığı daha ağır geçirmektedir. Ağır hastalık geçiren ve çabuk hastalanan köpekler incelediğinde bunların daha çok bağışıklığı düşük olan köpekler olduğu görünmektedir. Bağışıklığı güçlendirmenin ve hastalıklardan korumanın yollarından biri yavruluk döneminde köpeklere yapılan aşılardır.

Yavru köpeklere aşı uygulamanın nedenlerinden bir diğeri çevreye verecekleri zararı önlemektir. Köpekler ağızlarında ve vücutlarında birçok virüsü barındırır. Bazen agresif ve saldırgan köpekler insanları ve hayvanları ısırabilir. Aşıları tam olmayan köpekler tam bir tehlike olduğu için ısırdıkları canlıların hasta olma oranı çok yüksektir. Üstelik bu hastalıklar bazen ölümcül bile olabilmektedir.

Bağışıklığı yüksek olan ve aşılarını tam yaptıran köpekler böylesi hastalıkları daha hafif şekilde geçirirler ya da hasta olma oranları düşük olur. Bu nedenle yavru köpeklere yapılacak aşılar son derece önemli bir işlemdir. Sürekli hastalık çeken bir köpek istemiyorsanız aşılarını mutlaka zamanında yaptırmalısınız.

Köpeklere Aşıya Başlamadan Önce

Köpeklere Aşıya Başlamadan Önce

Yavru köpeklere aşıya başlamadan önce Yavru köpek aşı takvimini inceleyin parazit tedavilerini eksiksiz olarak tamamlamış olmanız gerekir. Çünkü köpeklerin vücutlarında çok sayıda bulunan parazitler onların bağışıklık düzeylerini düşüren şeyler arasındadır. Parazit tedavisi tam olarak yapılmayan köpekler aşı olduklarında istenilen bağışıklık düzeyine erişemezler. Aynı zamanda yapılan aşılar güvenli olmazlar. Hatta parazitlerden arındırılmayan köpeklere uygulanan aşılar onları tehlikeye düşmesine neden olur. Bu nedenle aşı olmadan önce ilk olarak sağlık sorunları giderilmeli sonra aşı uygulanmalıdır. Aşılar sadece sağlıklı köpeklere vurulabilir.

Yavru Köpeklerin Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Yavru köpek aşı takvimi Yavru köpeklere ilk aşıları 1 aylık olduklarında uygulanmaya başlanabilir. İlk aşılar Parvo-Distemper köpek aşısı olabilir. Ya da bu aşının yerine karma bir köpek aşısı da yapılabilir. Köpeklerine karma köpek aşısı uygulayan kişiler aradan 3 hafta geçtikten sonra 2. Doz aşıyı uygulamalıdır. İlk bağışıklığı kazanmaları için bu aşılar çok önemlidir. Köpeklere 12 aylık olmadan önce vurması gereken bir diğer aşı da kuduz aşısıdır. Bu aşılar vurulduktan sonra köpeklerin bağışıklık düzeyleri istenilen seviye ulaşacaktır. Bunun dışında vurulacak bazı aşılar her yıl aksatılmadan yapılmalıdır. Her yıl vurulan bu aşılar bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Yavru Köpek Aşıları ve Bilinmesi Gerekenler

Köpeklere aşı yaptırmadan önce aşı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Edindiğiniz bilgiler sayesinde aşı sürecini daha sağlıklı bir şekilde yürütmüş olursunuz.

  • Köpeklerinize vurulan aşılar ateşlerinin yükselmesine neden olacaktır. Ateş yükselmesi aşılamadan sonra normaldir. Eğer aşıdan sonra çıkan ateş normalin üstündeyse ve düşmüyorsa acilen veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır.
  • Aşıları kullanmadan önce mutlaka son kullanma tarihini ve bozulup bozulmadığını kontrol edin. Aksi takdirde vurduğunuz aşı köpeğinize zarar verebilir. Zarar vermese bile vurulan aşının bir etkisini göremezsiniz.
  • Soğuk bir şekilde muhafaza edilmeyen aşılar sağlıksızdır. Köpeğinize uygulanacak aşı eğer elde ve başka şekilde gelmişse aşıyı vurdurmayın.
  • Köpeğinize uygulanan aşıyı onların aşı kartlarına kayıt yaptırın. Aynı zamanda aşı kartına aşıyı uygulayan hekime imza attırmayı unutmayın. Böylece sonraki aşılarınızda sorun yaşamazsınız. Vurulacak aşı sırası karışmayacaktır.
  • Yavru köpeklerinizin aşıları tamamlanmadan insanlarla ve hayvanlarda temas kurmasına izin vermeyin. Aşısı tam olmayan köpekler ağızlarında bulunan mikrobu çevresine yayabilir. Bu nedenle de çevresinde bulunan insanları ve diğer canlıları hasta edebilir.
  • Aşılar tamamladıktan sonra da köpeğiniz koruyun. Çünkü aşılar hiçbir zaman tam koruma sağlamazlar. Sizin köpeğiniz korunsa bile çevredeki köpeklerin durumunu bilemezsiniz. Başka köpeklerle yakınlık gösteren köpekler her an tehlike halindedir. Başka köpeklerin yedikleri kaptan yemek yemesini, onların dışkılarına yaklaşmasını engelleyin.

Köpeklerin Aşılanmasını Gerektiren Bazı Hastalıklar

Köpekler bazı hastalıklara maruz kaldıklarında ve kalmadan önce aşı olmaları gerekir. Vurulan aşılar onları bu hastalıklardan büyük oranda korur.

  1. Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı (Parvoviral Enteritis)

Köpeklerde kanlı ishal hastalığı ( Parvoviral Enteritis ) köpeklerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalık çok kolay yayılabilir. Hatta salgınlara neden olacak derecede ileri boyutlara varabilir. Küçük köpeklerde daha sık görünen bir hastalıktır.   Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı ( Parvoviral Enteritis ) onların kalplerine ve bağırsaklarına yerleşir ve hızla tüm vücuda yayılır. Erken tedavi edilmediği zaman ölüme kadar giden sonuçlar doğurabilir. Bu hastalıktan korumanın en etkili yollarından biri aşılanmaktır.

  1. Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)

Köpek gençlik hastalığı (Distemper) tedavi edilmezse köpeğinizin ölmesine neden olabilir. Aynı zamanda bu hastalık solunum siteminde, sindirim sisteminde ve sinir sisteminde kalıcı hasarlara neden olur. Ayrıca bulaşıcı olan Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) göz yaşı, salya veya köpeklerin tuvaletleri yolu ile bulaşabilmektedir. Bu hastalığa yakalanmaması için köpeklerinize Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) aşısını yapabilirsiniz.

  1. Köpeklerde Karaciğer Hastalığı (Hepatitis Contogiosa Canis)

İlk olarak karaciğeri etkileyen köpeklerde karaciğer hastalığı (Hepatitis Contogiosa Canis) daha sonra vücudun farklı yerlerine de yayılarak tehlikeli bir hale gelir. Yan etkileri arsında yüksek ateş vardır. Bu hastalıktan aşı ile köpeklerinizi koruyabilirsiniz.

  1. Köpeklerde Corona Virüs Hastalığı

Bu hastalık insanlarda olan corona virüs ile aynı değildir. Köpeklerde görülen corona virüs hastalığı ishal ve kusmaya neden olur. Aşı ile bu hastalıktan köpeklerinizi koruyabilirsiniz.

Yavru Köpeklere Yapılması Gereken Aşılar

Yavru köpeklere yapılması gereken aşılar zamanında yapılmazsa köpeğinizde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Yapılması gereken aşılar şu şekildedir:

  • Kuduz Aşısı

Belki de köpeklere vurulması gereken en önemli aşı kuduz aşısı olabilir. Çünkü kuduz aşısı olmak aynı zamanda insanları da koruma altına alır. Bu aşı köpeklere 1 yaşına geldikten sonra uygulanır. Aynı zamanda kuduz aşısını her yıl yaptırmak kanunla zorunlu hale getirilmiştir. Eğer köpeğiniz kuduz aşısını olmadıysa onları diğer köpeklerden korumanız gerekir. Aksi takdirde yaralanmalı bir kavgaya girdiklerinde köpeğiniz hastalığa yakalanabilir.

  • Parainfluenza Aşısı

Parainfluenza aşısı köpeklerde sıklıkla ortaya çıkan üst solunum yolları enfeksiyonları için uygulanır. Köpekleriniz bu aşıyı olduklarında artık enfeksiyon kaptıklarında hafif bir hastalık geçirecektir. Vurulan aşı onlar için adeta nefes olacaktır.

  • Leptospirozis Aşısı

Leptospirozis aşısı tüm köpekler için önerilen bir aşıdır. Bu aşı köpeklere salgınlara karşı koruyan ve bağışıklık güçlendiren bir aşı türüdür. Uzmanlar tüm köpeklere vurulmasını uygun görmüştür.

  • Bordatella Bronchiceptica Aşısı

Toplu halde yaşayan köpeklere bordatella bronchiceptica Aşısı vurulması önerilir. Özellikle barınak ve çiftlik gibi birçok köpeğin bir arada bulunduğu yerlerde uygulanan aşıdır. Bordatella Bronchiceptica Aşısı köpekleri köpek boğmacasına karşı korumak için geliştirilmiştir.

  • Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı) Aşısı)

Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı) aşısı daha çok hastalıkların yayıldığı bölgedeki köpeklere uygulanır. Uygulanan bu aşı sayesinde hastalığın başka bölgelere yayılması engellenmeye çalışılır.

  • Mantar Aşısı

Mantar aşısı yavru köpeklere 3. aydan itibaren uygulamaya başlanır. Bu aşı daha çok nemli yerlerde yaşayan köpeklere vurulur. Çünkü nemli ve sıcak bölgelerde mantar oluşumu daha hızlı gerçekleşir. Mantar aşısı 14 arayla 2 doz şeklinde uygulanan aşılardandır.

Yavru Köpeklerin Aşı Programı

Köpeklere uygulanacak aşıların zamanları çok önemlidir. Her aşı vakti geldiğinde fazla beklenmeden uygulanmalıdır. Bir aşının dozu ve içeriği ne kadar önemli ise uygulama zamanları da en az o kadar önemlidir. Köpek sahipleri aşı takvimlerini çok iyi bilmelidir. Zamanı gelen aşıları mutlaka gidip yaptırması gerekir.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru Köpek Aşı Takvimi Köpeklere yavruluk dönemlerinden itibaren vurulacak aşılar ve zamanları vardır. Aşıların etkisini daha çok göstermesi için bu dönemler ve zamanlar çok iyi bilinmelidir. Zamanı gelen aşılar çok bekletilmeden köpeklere uygulanmalıdır. Köpeklere vurulması gereken aşılar hafta hafta şu şekildedir:

6. Haftada uygulanacak aşı: Puppy DP aşısı
7. Haftada uygulanacak aşı:  Köpek İç ve Dış Parazit Uygulamaları aşısı
8. Haftada uygulanacak aşı: Karma Köpek Aşısı
9. Haftada uygulanacak aşı: Broşin-KC Aşısı ile İç Parazit Uygulamasının Tekrarı aşısı
10. Haftada uygulanacak aşı: 1. Corona Virüs Aşısı
11. Haftada uygulanacak aşı: 2. Karma Köpek Aşısı
12. Haftada uygulanacak aşı: 1. Lyme Aşısı
13. Haftada uygulanacak aşı: Kuduz Aşısı
14. Haftada uygulanacak aşı: 2. Corona Virüs Aşısı
15. Hafta da uygulanacak aşı: 2. Lyme Aşısı

Siz de yavru köpeklerinize aşılarını bu zaman aralıklarında uygulayabilirsiniz.

Yavru Köpeklere Uygulanan Aşı Takviminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hayati bir önem taşıyan köpek aşılama takviminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aşı dönemi atlanan köpekler kazanması gereken bağışıklığı kazanmakta zorlanırlar. Bu da onlar için ağır hastalık geçirmelerine hatta ölmelerine bile neden olur. Bazı dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Köpeklere aşı vurabilmek için en az 7 aylarını doldurmaları gerekir. Daha erken yapılan aşılar yavru köpeklere ciddi şekilde zarar verebilir.
  • Köpeklere aşı uygulamadan önce onları mutlaka parazitlerinden arındırmak gerekir. Çünkü paraziti olan köpeklere aşı olmak onları hasta eder. Tamamen arındıktan sonra aşı uygulama işlemleri başlayabilir.
  • Köpeğiniz aşı olduktan sonra ateşleneceği için sürekli vücut ısıları kontrol edilmelidir. Siz fark etmeden ateşlerinin çok yüksek derecelere çıkması ciddi hasarlara sebep olabilir.
  • Köpeklere aşı uygulamadan bir hafta öncesine kadar ilaç verilmemiş olması gerekir. Verilen ilaçlar aşı ile birleştiklerinde yan etkilere neden olabilir. Sonrasında ise köpeğiniz de başka hastalıklar çıkabilir. Aşı takvimine bakarak verdiğiniz ilaçları ne zaman keseceğinizi öğrenebilirsiniz.
  • Köpeğinizi aşıya götürmeden önceki 3 gün içinde ve götürdükten sonraki 3 gün içinde banyoya sokmayın.  Aşı yerlerinin su ile temas etmesine engel olun. Banyo yaptırmanız aşı sonrası oluşabilecek ağrıları daha da şiddetlendirebilir.
  • Köpekler aşı olmadan önce anne sütünden kesilmiş olmalıdır. Köpekleri aşılatmadan önce sütten kesmek daha sağlıklı ve etkili bir sonuç almanıza neden olacaktır.

Tüm bu aşamalar yavru köpeklerin aşıları için bilinmesi gerekenlerden bazılarıdır. Köpekleriniz sağlıklı ve uzun bir hayat sürmesini istiyorsanız aşılarını zamanında ve eksiksiz olarak yaptırmanız şarttır. Yapılan aşıların tümü hem onları hem de çevresinde yaşayan bütün canlıları koruma altına alacaktır. Ayrıca aşıların etkisi belli bir süre sonra geçeceği için her yıl en az 1 kere tekrar vurulmalıdır. Vurulan aşı sayesinde bağışıklık kazanacak köpeğiniz sağlıklı bir hayat sürmeye devam edecektir.

Hemen Ara
Whatsapp