İngiliz Setter Cinsi Köpeği Eğitimi! Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

İngiliz Setter Cinsi Köpeği Eğitimi! Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Karakteri
Blog

İngiliz Setter Cinsi Köpeği Eğitimi! Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Hayvan severlerin gözdelerinden olan, masum ve bir o kadar iyiniyetli olan canlardan olan Setter cinsi köpekler diğer ev hayvanlarıyla oldukça iyi iletişim kurabilen köpeklerindendir. Atletik vücudu ve büyük kulaklarıyla oldukça sevecen ve samimi duran bu köpekler de tıpkı diğer köpekler gibi sahiplerine bağlılık duygusu gelişmiş olan türdendir. Setterlar, diğer seçkin İtalyan Pointer ve Fransız Puantiyeri gibi avcılık için ideal olup gun dog türü köpeklerdendir. Kendi içerisinde üç çeşit setter cinsi köpek vardır:  İngiliz, Gordon ve İrlanda Setter. Bu yazıda İngiliz Setter cinsi köpekler incelenecektir.

İngiliz Setter Cinsi Köpek Tarihçesi

Atletik vücudu, irili ufakları benekleri ile İngiliz Setter cinsi köpeklerin tarihçesi 14. Yüzyıla kadar uzanmaktadır.  Water Spaniel, Spanish Pointer ve Springer Spaniel cinsi köpeklerin çiftleştirilmesi ile ortaya çıkan melez bir cinstir. İngiliz Setterının Laverack Setterı ismiyle de anılmaktadır. Bunun nedeni bu türün kökeninde gizlidir. Türün modern hali Edward Laverack ve R. Purcell Liewllin tarafından geliştirilip türetilmiştir.  Geliştiricisinin ismiyle de anılan İngiliz Setterı her ne kadar İngiliz Setterı olarak bilinse de isminin aksine İngiliz değil Fransa kökenlidir. Fransa’da ortaya çıkan İngiliz Setterı, Fransa’dan İngiltere’ye getirilmiş ve farklı cinslerle çiftleştirilerek melezlenmiştir.

Avcıların en sadık dostlarından olan İngiliz Setter, gelmiş geçmiş en eski setterlardan biridir ve en çok kuş avcıları tarafından sevilmektedir.  Türün popülaritesinin artması tarih düzleminde 18. Yüzyıla dayanır. Bu yüzyıldan itibaren insanlar tarafından şov köpekleri ve avcı köpekleri olarak tercih edilmektedir ve AKC tarafından günümüzde saf ırk olarak nitelendirilmiştir. 14. Yüzyıldan beri devam eden uzun yolculuğunda, tüylü dostlarımız asırlar boyu sevilerek günümüze ulaşmış, halen daha hem ülkemizde hem de dünyada gözde köpekler arasında yer almayı başarmıştır.

İngiliz Setter Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

İngiliz Setter cinsleri çok uysal ve sevecen köpeklerdir.  Özgürlüklerine pek düşkün olan tüylü dostumuz oldukça zeki türlerdendir. Özgürlüklerine düşkün olmaları nedeniyle eğitimine sabırla devam edilmelidir. Sabırla ve anlayışla yaklaşılan eğitim sürecinde ödüllendirme yöntemine başvurulması eğitimin hızını arttırıp hem sahibi açısından hem de tüylü dostumuz açısından süreci daha kolay hale getirmektedir. Sert ve zorlayıcı eğitim yöntemleri sevecen dostumuzu kötü etkileyecek ve hatta psikolojileri üzerinde olumsuz yansımalara sebebiyet verecektir. Avcılık içgüdüleri nedeniyle kuşlara karşı çok duyarlı olan İngiliz Setter köpek eğitim sürecinde pek çok kez kuşları yakalama meyilline gidecektir. Bu nedenle sabırla ve doğru yaklaşımlarla eğitim sürecine dahil olunmalıdır.

İngiliz Setter Hangi Eğitimleri Alabilir?

İngiliz Setter Hangi Eğitimleri Alabilir?

Zeki bir tür olan İngiliz Setter’a pek çok eğitim verilebilir. Verilebilecek başlıca eğitimler şunlardır:

  • Yavru İngiliz Setter Tuvalet Eğitimi

Özellikle evde beslenen köpekler için tuvalet eğitimi en elzem eğitimlerden biridir. Kimse evde kötü bir manzarayla karşılaşmak istemeyecektir. Fakat telaşlanılmamalıdır çünkü yavru İngiliz Setter tuvalet eğitimi noktasında sorun çıkarabilecek veyahut da zor eğitilebilecek bir köpek değildir.  Fakat belirtilmelidir ki özgürlükçü yapısıyla amatör köpek sahiplerini zorlayabilir. Anlayışla ve sevgiyle yaklaşıldığı takdirde ömürleri boyunca hem sahiplerine hem de kendileri yönünden kolaylık sağlayan bu eğitimi alabileceklerdir. Yavru İngiliz Setterları tuvalet eğitimi bakımından en etkili yöntemlerden biri ödül yöntemidir. Gün içerisinde sık sık tuvaletini yapacağı noktaya götürüp onun ihtiyacını gidermesini sağlamak önemlidir.

  • Yavru İngiliz Setter Eğitimi

Yavru İngiliz Setter eğitimi bakımından en çok dikkat edilmesi gereken şey çok enerjik olan bu köpeğimizin enerjisini bir şekilde oyunla dışarı atabilmesini sağlamaktır. Bilhassa apartman dairesinde beslenmesi bakımından enerjisini dökemeyen ister yetişkin ister yavru İngiliz Setterları sahipleri açısından komşularıyla problemlere yol açabilir. Bunların yanı sıra annelerinden ayrılan bu minik dostların, tıpkı biz insanların bebeklik döneminde daha fazla ilgi ve şefkate ihtiyaç duyduğu gibi yetişkinliklerinde ihtiyacı olduklarından çok daha yoğun ilgi ve şefkate ihtiyaçları vardır.

Bu nedenle onlarla bu dönemde daha çok ilgilenip daha çok vakit geçirmek patili dostlarımızın psikolojisi için önemlidir. İngiliz setterı çok havlayan, gürültülü bir canlıdır. Bu nedenle yavru setter eğitiminde havlamaması için eğitim verilmesi gerekir. Yavrudaki bu eğilim baskılanarak kontrol altına alınabilir.

  • Temel İtaat Eğitimi

Setter temel itaat eğitimi bakımından belki de en zorlayıcı olan nokta bu dostlarımızın özgürlüklerine çok düşkün oldukları gerçeğidir. Bu nedenle onları pek çok kez bahçeyi kazarken bulma ihtimali yüksektir. İtaat eğitimi diğer köpeklere nazaran daha düşüktür. Eğitimin daha en başında tasma kullanmak ve yat-otur-kalk-bekle komutları vermek bu köpekler için önemlidir. Fakat sert ve agresif tavırlar yerine yumuşak ve nazik tavırlarla eğitime devam edilmelidir.

Daha işin başında olunduğundan karmaşık komutlar yerine basit, sade, anlaşılabilir ve onları çok yormayan komutlar vermek önemlidir. Elbette ödül mamaları ile onları pekiştirip süreci ilerletmek mümkündür. Fakat her hayvanın eğitiminde olduğu gibi İngiliz Setter temel itaat eğitiminde de unutulmaması gereken nokta patronun kim olduğunu patili dostumuza hissettirmek ve alfa bir duruş sergileyebilmektir. Aksi takdirde maalesef ki köpeğimiz sizi dikkate almayacak ve başına buyruk davranabilecektir.

  • İngiliz Setter İleri İtaat Eğitimi

Temel eğitimi tamamladıktan sonra Setter ileri itaat eğitimine geçiş yapılabilir. Bu aşamada tasma kullanımını azaltarak tüylü dostumuza güvenebiliriz.  Burada bir püf nokta vermek gerekirse köpeğimizin eğitimi sırasında onun eğitimi heyecanla beklemesi için eğitim sonrasında onunla oyun oynamak ve eğitimi onun en başarılı olduğu anda bitirmek önemlidir. Böylelikle köpeğimiz eğitimi dört gözle bekleyecek ve onun için zorlu bir süreç değil eğlenceli bir süreç şeklinde ilerleyecektir.

  • Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Köpeklerin yüzyıllar boyunca evcil hayvan olarak tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden biri, sahibine bağlılık duygusuyla hareket edip sahiplerini korumak için tüm enerjilerini sarf edebiliyor olmalarıdır. Patili dostlarımız koruyucu yapısıyla her ne kadar içgüdüsel olarak donatılsa da Setter koruma eğitimi için çok da uygun bir köpek değildir. Nitekim avcı bir köpek türüdür. Bu nedenle av esnasında kullanılmaya çok daha müsait bir canlıdır.

  • Sosyalleşme Eğitimi

Köpeğin sosyalleşmesi, yavru köpeğin uyum sağlayabilmesi için onun diğer canlılarla kaynaştırılarak topluma karıştırılmasıdır. Bu süreç önemlidir çünkü yavrunun bu süreçte karşılaşacağı problemler tıpkı insanlarda olduğu gibi yavruda da fobilere ve korkulara yol açabilecektir.

setter sosyalleşme eğitimi de tıpkı diğer köpeklerinki kadar dikkat edilmesi gereken konulardandır. İngiliz setterı oldukça sevecen ve diğer canlılarla kolay iletişim kurabilen bir ırktır. Bu nedenle özellikle yavru İngiliz setterlarını park ve bahçelerde dolaştırarak, onların diğer köpeklerle oynamasına izin vererek sosyalleştirmek onların hem yüksek enerjilerini dışarı atmalarına hem de psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Setter İçin Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

İngiliz setter ırkının eğitimine mutlaka yavruyken başlamak gerekir. Çünkü bu köpeklerin özgürlükçü yapıları, ilerleyen yaşlarında eğitiminin zorlaşmalarına neden olmaktadır. İngiliz setter ırkı köpeği için eğitim en fazla altı aylıkken itibaren başlanmalıdır.

İngiliz Setter Eğitim Fiyatları

Bir canlı sahiplenmek her şeyden önce sorumluluk sahibi olmayı gerektirir. Dolayısıyla hem maddi hem de manevi açıdan olgunlaşmamış kimselerin hayvan sahiplenmesi oldukça hatalıdır. Evcil hayvanların maddi açıdan pek çok masrafı mevcuttur. Bunların en başında da eğitim fiyatları gerekir. İngiliz setter ırkı av köpeği olduğu için eğitimin mutlaka yapılması gerekir.

İngiliz setter eğitim fiyatları da bu ırktan hayvan dostu olanların akıllarındaki önemli sorulardan biridir. Ancak bunun için net bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü eğitim merkezlerinin fiyatları köpeğin yaşına, verilen eğitime, konuma ve diğer pek çok etkene göre değişebilmektedir. Bu konuda net bilgiler için bir uzamanla irtibat kurmak en doğrusudur.

İngiliz Setter Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

İngiliz Setter Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

İngiliz setter ırkı, pek çok sorumluluğu kaldırabilecek potansiyele sahip bir ırktır. Şefkat ve sevgiyle yaklaşıldığı takdirde pek çok komutu başarıyla algılayıp yerine getirilebilir. Ancak bu köpeklerin av köpeği olması, havlama gibi kötü özellikleri de mevcuttur. Bu nedenle İngiliz setter eğitiminde öncelikle kopek sahiplerinin İngiliz setterından ne beklediği, eğitimden beklentilerinin ne olduğuna karar verilmesi gerekir. Çünkü bütün köpekler için geçerli olmak kaydıyla köpeğin karakterinin dışında bir istekte bulunulması onun doğasına aykırıdır. Köpeğinizi doğasıyla kabullenip beklentiler o yönde tutulmalıdır.

Setter Irkının Fiziksel Özellikleri

İngiliz Setter fiziksel özelliklerinde en dikkat çekici nokta bu köpeklerin oldukça atletik bir vücut yapısına sahip olmasıdır.  Tüyleri orta uzunluktadır, fakat bacak ve kuyruk kısımlarında tüyleri oldukça yoğundur. Çoğunlukla kürkü beyaz mavimsi karışık veya sarımsı ile kahverengi şeklinde beneklidir. Ağırlıkları hem dişi hem erkeklerde 20-32 kg arasındadır.  Dişilerde boyları 58-66 cm, erkeklerde 61-69 cm arasında değişmektedir.

Setter Irkının Karakter Özellikleri

İngiliz Setterlar, avcı köpekler olması yanında sevecen ve uysal köpeklerdendir. İngiliz Setter ırkının karakter özelliklerinden en baskın olanı hareketli ve enerjik olmalarıdır. Diğer canlılarla anlaşması kolaydır ancak itaat seviyeleri düşüktür. Çok havlamaları ve toprağı kazıp atlama gibi kötü huyları da mevcuttur.

Setter Bakımı ve Beslenmesi

Bu köpeklerin yüksek düzeyde egzersiz ihtiyacı vardır. Boş alanda serbest koşu yapmaları gerekir. Tüylerinin yoğunluğu orta derecededir. Yumuşak ve düz tüylüdür. En az iki günde bir taranması gerekir. Genel olarak sağlıklı bir ırktır.  Fakat alerjiler, doğumsal sağırlık, yüksek tiroit ve eklem problemleri gibi ırkın kalıtsal hastalıkları vardır. Bu nedenle İngiliz Setter bakımı ve beslenmesi noktasında ırkın kalıtsal hastalıklarına uygun mamalar tercih edilmesi gerekir.

İngiliz Setter Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

İngiliz Setter için uygun yaşam ortamı olarak öncelikle geniş bahçeli evler tercih edilmelidir. Çünkü egzersiz ihtiyacı yüksek gürültücü köpeklerdir. Ancak temek itaat eğitimi verildiği takdirde apartman dairesinde de yaşamaları mümkündür.

İngiliz Setter Satan Petshop ve Köpek çiftlikleri

İngiliz setter satan petshop ve köpek çiftlikleri özellikle büyükşehirlerde hayvan severlere hizmet vermektedir. Fakat bu köpekleri sahiplenirken öncellikle sahiplenildikleri ortamın sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.

İngiliz Setter İçin En Uygun Köpek Mamaları Hangileridir?

İngiliz Setter için en uygun köpek mamaları öncelikle olarak doğal mamalardır ve enerji ihtiyacını karşılayabilecek mamalardır. Patili dostunuzun sağlığı için besin değeri yüksek, kaliteli, hijyenik koşullarda hazırlanmış, doğal ve doyurucu mamaları tercih etmeniz onların ilerleyen süreçte yaşayabilecekleri sağlık sorunlarını minimalize etmektedir.

Hemen Ara
Whatsapp