Hollanda Çoban Cinsi Köpeği Eğitimi! Köpek Cinsi Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

hollanda-coban
Blog

Hollanda Çoban Cinsi Köpeği Eğitimi! Köpek Cinsi Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Aile üyelerine beslediği sadakat ve sevgiyle, iklim koşullarına ayak uydurabilme özellikleriyle ideal bir aile köpeği olabilen Hollanda Çoban köpekleri, uzun yıllarca polislerle iş birliği yapmış, arama-kurtarma görevlerinde etkin rol oynayıp eşsiz becerileriyle tüm hayvan severleri mest etmiştir. Doğru bir bakım ve eğitim ile yaşam sürelerinin 15 seneye kadar çıkabildiği bilinen bu zeki canlılar eğitimlerinde kolayca başarı sağlayabilir ve sıcakkanlı tavırlarıyla neşe dolu günlerinize ortak olabilmektedir.

Hollanda Çoban Köpeği Tarihçesi

Köpeklerin, eşsiz duyu becerileriyle ve atiklikleriyle insan hayatını çeşitli alanlarda kolaylaştırdığı herkes tarafından kabul edilen bir görüştür. Hollanda Çoban köpeklerinin; çobanlarla iş birliği içerisinde hareket edip Hollanda’nın farklı çiftliklerinde hayvan sürme, el arabası çekme ve bekçilik etme gibi görevlerde etkin rol aldığı bilinmektedir.

Alman ve Belçika Çoban köpeklerinden yavaşça ayrışan özellikleri ve renk paletleri doğrultusunda ulaştığı farklı standartlar, onları nadir bir ırk olarak tanımlamak için yeterince ideal bir sebep hâline gelmiştir. Modernleşen dünya ile beraber bu sevimli köpeklerle ilgilenilmediği o zorlu dönem geride kalsa da hâlâ yaşamını sürdüren Hollanda Çoban köpeklerinin sayısı azdır. Bu nedenle onlara sahip çıkmak, sorumluluklarının bilincinde bir köpek sahibi olmasını gerektiren her hayvan sever için itinayla ilgilenmesi gereken bir zorunluluktur.

Hollanda Çoban Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek sahiplenmenin beraberinde getirdiği sorumluluklardan biri de ona en iyi eğitimi verdiğinizden emin olmaktır. Hollanda Çoban köpeği eğitimi, kalıcı bir gelişmeyi yakalamanız için erken verilmesi gereken bir program bütünü olup patili dostunuzun uygun şartlar altında geleceğine yön vermeyi amaçlamaktadır. Köpeğinizin ait olduğu ırk itaatkâr olduğundan eğitilebilirlik seviyeleri de yüksektir. Eğitimi boyunca dikkat etmeniz gereken asıl püf noktalardan biri, köpeklerin odak süresinin insanlara kıyasla çok daha az olduğunu bilip eğitim sürelerini buna göre şekillendirmeniz olacaktır.

Hollanda Çoban Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

Hollanda Çoban Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

Hollanda Çoban köpeği ırkına verilebilen eğitimler şunlardır:

Yavru Hollanda Çoban Köpeği Tuvalet Eğitimi

Yavru Hollanda Çoban köpeği tuvalet eğitimi, ev hayatına alışmasını istediğiniz patili dostunuzun mutlaka alması gereken bir eğitim türüdür. Buna ek olarak temel itaat programlarına rehberlik edecek öğreti tekniğini seçip şekillendirmeniz açısından size büyük bir fırsat sunarak köpeğinizle aranızdaki bağı geliştirir. Küçük yaşta edindiği tecrübeler, geleceğini belirlemede önemli bir unsur olduğundan bu eğitimin son derece güvenli ve doğru bir şekilde verildiğinden emin olmalı, süreç boyunca çaba ve sabır göstermelisiniz.

Yemek saatleriyle doğrudan ilgili olan tuvalet eğitiminde izlemeniz gereken ipuçlarından bazıları tuvalet alanını doğru bir şekilde seçmek, öğün tüketiminin sonrasındaki ilk on dakika boyunca patili dostunuzu bu alana yönlendirmek ve köpeğinizin ihtiyacını giderdiği alanı ağır kimyasallarla temizlemeyip bir dahaki sefere koku duyusuyla bu bölgeyi kolayca bulmasına yardımcı olmaktır. Ödül mamaları kullanmak ve olası bir tuvalet kazasını engellemek için tuvalet bölgesini hijyenik pedlerle kaplamak, uygulamanız gereken maddelerdendir.

Yavru Hollanda Çoban Köpeği Eğitimi

Genel olarak annesinden ayrılmakta güçlük çeken patili yavruların sahiplenilmesi, onun fiziksel gelişimini doğru şekilde korumak kadar zihinsel farklılıklarını da belirleyip ilgi göstermekten geçmektedir. Yavruluk döneminde sizinle kuracağı bağ, eğitimine de yansıyacağından yavru Hollanda Çoban köpeğinize nasıl davranmanız gerektiği konusunda bilinçli olmalısınız.

Oldukça sevecen olup çocuklarla iyi anlaşabilen bu canlılar kıvrak zekâları ve çeviklikleri sayesinde eğitimlerinde kolayca kayda değer bir başarı yakalayabilmeleriyle öne çıkmaktadır. Ancak doğası gereği alfa olduğunu hissetmek isteyeceği zamanlar da olacaktır. Bu durumu engelleyip kontrol altında tutmak ise Yavru Hollanda Çoban köpeği eğitimi alanında belirleyeceğiniz hayatî derslerin kalıcılığına bağlıdır. Tuvalet ve sosyalleşme gibi zihinsel aktivitelerini de geliştirecek programlara ek olarak patili dostunuzu temel itaat eğitimlerine tabi tutabilir, barındığı çevrede çok daha özgüvenli bir şekilde kendisini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.

Temel İtaat Eğitimi

Sahiplenilen köpeğin barınacağı ev ortamında eşyaları kemirme, insanların üzerine atlama, yabancı petlere karşı huzursuzlukla havlama gibi yıkıcı davranışlar adı altında sergilemesi muhtemel hareketlerin engellenmesindeki ilk koşul, Hollanda Çoban köpeği temel itaat eğitimi programının doğru noktaların birleşimiyle düzenlenmesidir. Bu noktaları oluşturması gereken ırk, kilo ve yaş gibi faktörlere uygun olarak bir ekipman listesi hazırlamalı, dört hafta boyunca devam edeceğiniz temel itaat eğitimindeki temel komutları belirlemelisiniz. Tasma kullanılarak sürdürülen bu programı başarıyla bitiren her Hollanda Çoban köpeği, ileri itaat eğitimi programını alabilmektedir.

İleri İtaat Eğitimi

Bu canlıları diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de eğitimlerinde aradıkları altın kuralın zihinsel motivasyondan geçmesidir. Bu yönleri, Hollanda Çoban köpeği ileri itaat eğitimi alanında patili dostunuzu eğitmeniz adına ciddiye almanız gereken bir kriter olmalıdır.

Tasma kullanımını en aza indirgemenizi amaçlayan ve yaklaşık dört hafta sürebilen program boyunca gel-yat-otur-hayır komutlarına ek olarak düzenleyeceğiniz stres atıcı zıplama-koşma aktivitelerini de içerebilmektedir. Bu eğitimde köpeğinizi daha iyi tanıdığınız için buna uygun şekilde tasarlayacağınız program sayesinde patili dostunuz yabancı petlere karşı daha sakin davranacak ve tabiatla iç içe olacağı gezintilerde sizinle daha senkron bir şekilde yürüyecektir.

Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Köpek sahiplerinin komutuyla beraber olası bir tehdidi kışkırtıp, geri püskürtmek için eğitilebilen köpek ırklarından biri de Hollanda Çoban köpekleridir. Ev yaşamına ayak uydurmaları için gereken temel itaat eğitimlerinden başarıyla geçebildikleri gibi, yıllar boyu bekçi köpeği olarak çeşitli görevlerde yer aldıkları için Hollanda Çoban köpeği koruma eğitimi almaları da oldukça mümkündür. Isırma, havlama gibi tepkilerini doğru yönde geliştirmek, yapmanız gereken ilk şeylerden biri olacağından tasma, kafes gibi ekipmanların hijyenine ve kullanım şartlarına dikkat etmelisiniz. Köpeğinizi eğittiğiniz bölgede çocukların olmamasına özen göstermeli, komut verecek kişinin yalnızca köpek sahibi olması gerektiği hususunda bilinçli olmalısınız.

Hollanda Çoban Köpeği Sosyalleşme Eğitimi

Köpeğinizin erken yaşta alması gereken eğitimlerin başında gelen Hollanda Çoban köpeği sosyalleşme eğitimi, patili dostunuzu sahiplendiğiniz günden itibaren tabi tutmanızı zorunlu kılan, giderek kapsamı artan rutin bir uygulama hâline gelmelidir. Bakımı, beslenmesi ve fiziksel eğitimiyle yakından ilgilendiğiniz biricik yoldaşınızın psikolojik sorunlarla da karşı karşıya kalabileceğini unutmamalısınız.

Bu durumu önlemek için yapmanız gereken şeyler ise sosyalleşme eğitiminde izleyeceğiniz adımların köpeğinizin çıkmaya hazır olduğu basamaklardan geçip geçmediğini sorgulamaktır. Diğer petlerle arasını iyileştirmek için köpek çiftliklerini ziyaret edebilir, doğa gezintilerine çıkabilir ve çocuklarla iyi anlaşan bu sevimli canlıları çeşitli oyunlarla eğlendirebilirsiniz.

Hollanda Çoban Irkı Köpeğinde Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Hollanda Çoban ırkı köpeğinde eğitim, program seans sürelerini kısa tutmanız gereken dersler bütünüdür. Eğitimde belirlediğiniz bakış açısı, kullandığınız ödüllerin yalnızca mamadan ibaret olmaması, ona gösterdiğiniz sevgi dolu bir dokunuşun da onu motive edeceğini unutmamanız gibi püf noktalarını itinayla hayata geçirdiğiniz eğitiminin, köpeğinizin geleceğini etkileyeceğinden erken yaşta verilmesi tavsiye edilmektedir.

Hollanda Çoban Irkı Köpeği Eğitim Fiyatları

Patili dostunu eğitmek konusunda tavsiyeye ve deneyime ihtiyaç duymak oldukça doğal bir durumdur. Bu noktada devreye giren eğitmenler, köpek sahiplerine ve biricik yoldaşlarına kaliteli bir hizmet sunmak için çalışmaktadırlar.

Hollanda Çoban ırkı köpeği eğitim fiyatları ise, bu eğitmenlerle çalışmak isteyen her hayvan severin aklını kurcalayan sorunlardan biri olma yönüyle öne çıkmaktadır. Süreci iyi yönetmek adına bilmeniz gereken en önemli şey, kalite ve fiyatın arasında daima bir bağlantı bulunmayacağıdır. Bu nedenle patili dostunuzu güvenli bir ele teslim etmek, bu elin öncelikle kalitesini ve deneyimini sorgulamaktan geçecektir.

Hollanda Çoban Köpeği Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Hollanda Çoban Köpeği Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Motivasyon kavramının bu zeki canlıların eğitiminde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Ancak asıl dikkat çekilmesi gereken nokta, bu motivasyonun hangi pekiştireçlerle sağlandığı olmalıdır.

Hollanda Çoban köpeği eğitmeni, patili dostunuzun doğasını tanıyan ve bilimi takip eden bir birey olduğunda sergileyeceği bilinçli hareketler ve teknikler, köpeğinizin eğitiminde daha kalıcı bir başarı elde etmenizi sağlayacaktır. Her köpeğin doğası gereği kendisini alfa-baskın taraf olarak gördüğünü unutmayan, bu dürtünün yol açabileceği tehlikeleri doğru zamanda ve doğru şekilde engelleyen tatlı-sert mizaçlı bir eğitmen seçmeniz akıllıca olacaktır.

Hollanda Çobanı Irkının Fiziksel Özellikleri

Bir kurda benzeyen iri yapısıyla ideal bir bekçi köpeği olmaya aday sayılan Hollanda Çobanı ırkının fiziksel özellikleri, bu ırkı beslemeye karar verdiğinizde hakkında bilgi sahibi olmanız gereken ilk unsurlardandır. Orta boy ırk kategorisine giren bu zeki canlıların kürk rengi koyu gri, gümüş, altın ya da kızıl versiyonlarına tanık olmak mümkündür.

Atik olmalarını sağlayan uzun ve atletik bacakların yanında sivri kulakları ve ince uzun burunları vardır. Tüyleri kıvırcık, kısa ya da uzun olabildiği gibi göğüs bölgesinde beyaz lekelere rastlanılabilmektedir. Hollanda Çoban köpeklerinin ağırlığı erkeklerde 29-31 kg iken dişilerde 28-30 kg’dır. Yükseklikleri ise erkeklerde 58-63 cm, dişilerde 53-57 cm aralığındadır. Doğru ve iyi bir bakımla yaşam süreleri 15 yıla dek yükselebilmektedir.

Hollanda Çobanı Irkının Karakter Özellikleri

Hollanda Çobanı ırkının karakter özellikleri, onu diğer ırklardan ayıran özgün niteliklerdir. Doğumlarından itibaren koruyucu köpekler olarak kullanıldıklarından son derece çevik ve zeki olan bu canlılar içlerinde kırılgan ve hassas bir kimlik taşımaktadır.

Aile üyelerine son derece bağlı olduklarını her an kanıtlamaya çalışıp sahibini mutlu etmeyi amaçlayan Hollanda Çoban köpeklerinin refleksleri çok hızlıdır, kötü hava koşullarında zorluk çekmezler. Çocuklarla çok iyi anlaştıkları bilinse de aynı sevecenliği yabancı petlere sergileyemezler. Ancak bunu olabildiğince kontrol altına alıp gerçekleşmesi muhtemel bir kazayı engellemek, programlarından kolayca geçebilecekleri sosyalleşme eğitiminin kalitesine bağlıdır.

Hollanda Çoban Köpeği Bakımı ve Beslenmesi

Köpeğinizi, doğası gereği yatkınlık beslediği rahatsızlıklardan korumak için yerine getirmeniz gereken uygulamaları kapsayan Hollanda Çoban köpeği bakımı ve beslenmesi, bir rutin hâline getirmeniz gereken basamaklardan oluşmaktadır. Bunlardan ilki olan tüy bakımı için köpeğinizi haftada iki kez taramaya özen göstermelisiniz.

Yalnızca ihtiyacı olduğunda yıkanması gereken canlılardan olan köpeklerin cildini tahriş etmek yerine sevgiyle kucaklamanız gerekmektedir. Egzersiz ihtiyacı orta seviyede olduğu için onu her gün dışarı çıkarmalı ancak fazla yormamalısınız. Patili dostunun tırnak, diş ve ağız bakımına ilgi göstermeli; kalça displazisi ve göz sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalmaması adına muayene günlerini aksatmamalısınız. Beslenmesi içinse seçtiğiniz mamaların tanecik boyutunu gözden geçirmeli, yaşına ve kilosuna göre bir porsiyonlama yapmalısınız. Bunun için önerilen miktar ise genelde günlük 2 ölçek şeklindedir.

Hollanda Çoban Cinsi Köpeği Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Köpeğinizi sıcak bir yuvaya ait olduğunu anlatabilmenizin bir diğer yolu da Hollanda Çoban cinsi köpeği yaşam ortamı konusunda göstereceğiniz özenle doğrudan ilişkilendirilen barınma koşullarıdır. İklim değişikliklerine karşı sizi zorlayacak tepkiler vermeyeceğinden, fazla havlamayan bir mizaca sahip olduğundan gürültüden uzak bir apartman tercih edebilir, stresini atıp psikolojik sorunlarla başa çıkmak zorunda kalmaması adına konforlu bir bahçeye sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Hollanda Çoban Cinsi Köpeği Satan Petshop ve Köpek Çiftlikleri

Hollanda Çoban cinsi köpeği satan petshop ve köpek çiftlikleri, köpek sahiplenme deneyiminizi olabildiğince iyileşmeyi amaçlamalı ve yalnızca süreç boyunca değil, patili dostunuzu hayatınıza aldığınızdan sonra da size deneyimlerini aktarmaktan çekinmeyecek sıcakkanlı insanlarla iş birliği yapmalıdır. Evrak işlemlerini yasal yollarla yürüten, köpeğinizin sağlığını rutin veteriner hekimler eşliğinde takip eden, eğitimde olumlu pekiştireçleri benimsemiş petshop ve köpek çiftlikleriyle iletişime geçmelisiniz.

Hollanda Çoban Cinsi Köpeği İçin En Uygun Köpek Maması Hangileridir?

Hollanda Çoban cinsi köpeği için en uygun köpek maması; kalite testinden geçmiş, sağlık bakanlığından onaylı, %100 doğal ürünlerden oluşan lezzetli kuru mamalar olmalıdır. Köpeğinizin boyutu ve kilosuna göre yapmanız gereken mama seçiminde arayacağınız ilk kriterlerden biri, patili dostunuzun alerjik bir reaksiyon göstereceği besin maddelerinden arınmış paketler olmalarıdır. Biricik yoldaşınızın büyüdükçe ihtiyaç duyduğu besin değerinin de artacağını unutmamalı, öğünlerin ölçeği hakkında mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Hemen Ara
Whatsapp