Köpek Koruma Eğitimi

Köpek Koruma Eğitimi

Köpek Koruma ve Bodyguard Eğitimi, köpeklerin sahiplerini ya da bulundukları alanı korumaları için verilir. Bu eğitimin verilebilmesi için köpeğin fiziksel ve zihinsel olarak koruma eğitimine yatkın olması gerekir. Dolayısıyla koruma eğitimi tüm köpeklere verilebilecek bir eğitim değildir. Ayrıca köpek bodyguard ve alan koruma eğitimi uzman bir eğitmen tarafından verilmelidir, aksi takdirde saldırgan ve kontrol edilemez bir köpek yetiştirilmiş olur.

Bu eğitim için genellikle kullanılan bazı köpek türleri şu şekildedir: Alman Çoban Köpeği ( Alman Kurdu, K9), Doberman, Belçika Çoban Köpeği, Mastiff ırkı köpekler, Rottweiller. Köpek bodyguard eğitimi için genelde bu köpek ırkları kullanılmakta birlikte, eğitim verildikten sonra pek çok köpek türü bu iş için uygun hale getirilebilir.

Köpek Koruma Eğitimi

Köpek Koruma Eğitimi alacak köpeğin kesinlikle sahibi ile yaşıyor olması gereklidir. Çünkü bu sayede köpek, sahibinin tüm davranışlarını, arkadaş çevresini ve nerede ne yapacağını öğrenir. Örneğin; köpek gün içinde pek çok kişiyle karşılaşır ve çoğunu sahibinin çevresinde görür. Ancak bunların hiçbirine olumsuz şekilde tepkiler vermez. Sahibinin çevresinde gördüğü yeni kişilere ise daha dikkatli şekilde yaklaşır ve sahibinin vereceği komuta göre hareket eder.

Köpek koruma eğitimi köpeğin havlama komutunu öğrenmesi ile birlikte yabancı kişilere karşı sahibini korumasıdır. Bununla birlikte köpek koruma eğitimi yapılırken tamamen sahip ve eğitmen arasında çalışma yapılmalıdır. Onların karakter yapılarını doğru bir şekilde yönlendirmek ve özellikle de birçok alanda kullanmak amacıyla köpek koruma eğitimi belirli ırk köpekleri verilebilmektedir. Köpek koruma eğitimi verilebilmesi için köpeğin bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Aksi takdirde hızlı bir şekilde gelişen zihinsel yapıları olduğu için bu durumda onları tamamen yönetmek ve yönlendirmek oldukça önemli olacaktır. Dostunuzun daha konforlu ve daha kaliteli bir şekilde yaşam sürmesini sağlamanız ve istediğin şekilde yönetmeniz köpek koruma eğitim ile birlikte gerçekleşe bilmektedir.

Köpek Bodyguard Eğitimi

Köpek Bodyguard Eğitimi alacak köpeğin her zaman kendine güvenmesi gerekir, çünkü öz güveni düşük olan köpekler koruma sırasında bazen korku ve panik yaşayarak kendisinden istenileni yerine getiremezler. Bu nedenle köpek seçimi yaparken güçlü ve öz güven sahibi ırkların seçilmesi gerekir, ayrıca eğitim sırasında sürekli köpek motive edilmeli ve öz güvenini yükseltecek şekilde eğitim yöntemleri kullanılmalıdır. Bodyguard eğitimi verilirken asla köpeğin kapasitesinin ve yeteneğinin üzerinde görevler verilmemelidir. Her zaman köpeğe başaracağı görevler verilmesi ve öz güvenini yükseltilmesi gerekir. Köpek Bodyguardlık eğitimi alacak köpeğin dikkat eğitimi de alması gerekir, çünkü dikkat eksikliği olan köpekler çok rahat şekilde kandırılabilir.

Örneğin; köpek sahibine zarar vermek isteyen kişi ilk olarak köpeği alt etmeye çalışır. Bunun için de köpeğin dikkat eksikliğinden ve zayıf yönlerinden yararlanmaya çalışır. Genellikle onlara mama ile yaklaşamaya çalışırlar, eğer köpek dikkat eğitimi almamışsa verilen mamayı kabul eder görevini doğru şekilde yerine getirmemiş olur. Hatta kötü niyetli kişiler, çoğu kez onlara zehirli yiyecekler verir. Bu nedenle koruma köpeği olacak köpeklerin daha önceden dikkat eğitimi de almış olması gerekir.

Köpek Alan Koruma Eğitimi

Köpek alan koruma eğitimi, bedensel ve zihinsel yeterliliği tam olduğu takdirde 1 yaşından itibaren verilmeye başlanabilir. Eğitimin başlama zamanı köpekten köpeğe değişebilir. Zihinsel kapasitesi, fiziksel özellikleri ve ortamın özellikleri bu süreye etki edebilir. Köpek alan koruma eğitimi verildikten sonra yabancı kişiler köpeğin korumuş olduğu alana giremezler. Alana girmek isteyen kişilerin ilk olarak köpeği etkisiz hale getirmelidir, ancak köpek yabancı bir kişi gördükten sonra hemen havlamaya başlar ve sahiplerine uyarı yollarlar. Dolaysıyla alan koruma köpeği almış bir köpeğin koruduğu bölgeye girmek oldukça zor olur.

Köpeğin yabancı kişilere karşı saldırgan olması gerekir, ancak bu saldırganlık kontrol edilebilir şekilde olmalıdır. Köpek alacağı eğitimle tüm yabancı kişilere değil de sadece kötü niyetli ve yabancı kişilere saldırgan olmayı öğrenmelidir. Bu alışkanlığı kazandırmak için küçük bir senaryo yazılarak oyun yolu ile kazandırmak mümkündür. Köpek sahibi kendisinin tanıdığı ancak köpeğinin tanımadığı bir kişi ile bu oyunu oynayabilir. Köpek ve sahibi yürüyüş yaptığı sırada köpek sahibinin arkadaşı, hızlı bir şekilde köpek sahibinin üstüne yürüyerek ona saldırmaya çalışmalıdır.

Köpek Bodyguard Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek bodyguard eğitimi verilirken köpek ve sahibinin yürüyüş yapması ilk olarak sağlanmaktadır. Bu sırada köpeğe saldır komutu verilmelidir ve köpeğin saldırganı etkisiz hale getirmesi beklenir. Ancak bu sırada tüm güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır. Saldırgan kişi vücudunu özel bir kıyafet ile korumalıdır. Olaydan sonra köpeğe ödül verilmeli ve yaptığı davranışın doğru olduğu sürekli anlatılmalıdır.

Köpeğin sadece bu tip kişilere saldırması ve hata yapmaması için senaryo pek çok kez tekrar edilmelidir.  Bu arada köpeğin verilen komutları da doğru şekilde yerine getirmesi beklenir. Sahibi saldır dediği anda saldırmalı ve bırak dediği anda da bırakmalıdır. Çünkü verilen komutları eksik şekilde yerine getiren köpekler, yanlış kişilere de saldırabilir ve saldırı anında onları kontrol etmek çok zor olabilir.

Köpek Koruma Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek koruma eğitimi için gerekli olanlar içinde birçok şey sayılabilir. Köpeğin bu gereklilikleri yerine getirmeden alan koruma eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması beklenemez. Bu nedenle köpeklere alan koruma eğitimi vermeden önce tüm eksik yönleri giderilmelidir.

Temel itaat eğitimi almamış bir köpeğe, alan koruma eğitimi vermek çok zor olur. Çünkü eğitim sırasında verilecek komutları anlaması ve uygulaması için temel itaat eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekir. Ayrıca saldırı anında sahibini dinlemesi ve ona göre hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde istenmedik kazalar ve ağır yaralanmalar meydana gelebilir.

Dolayısıyla Köpek Şahıs Koruma Eğitimi vermeden önce temel itaat eğitimi verilmesi şarttır. Sosyalleşme eğitimi, alan koruma köpekleri için gerekli olan bir diğer eğitim türüdür. Sosyal olmayan köpekler ani gelişen durumlar karşısında korkarlar ya da panik yaparlar. Bu durum onların hata yapmasına sebep olur ve alan koruma görevini doğru şekilde yerine getirmesine engel olur. Ancak sosyalleşme eğitimi alan köpekler kalabalık ortamlarda ve ani gelişen olaylar karşısında daha soğukkanlı hareket ederler.

Bu durum onların hata yapma oranlarını en aza indirir. Sosyalleşme eğitiminde başarılı olmak için ise çok etken dönemden itibaren eğitim verilmeye başlanmalıdır. Köpek kreşleri sosyalleşme eğitimi vermek için en çok tercih edilen yerler arasında bulunduğu için alan koruma köpeği yetiştirmek isteyen kişiler de köpeklerini böyle yerlere gönderebilir.

Köpek Alan Koruma Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek alan koruma eğitimi için köpeğe havlama komutu öğretilmelidir ve öğrendikten sonra yabancı kişilere karşı havlaması sürekli teşvik edilmelidir. Köpeklerin saldırıya karşı ilk başta havlayarak karşılık vermesi saldırgan üzerinde korkuya ve paniğe sebep olur. Havlama sesini duyan köpek sahipleri de olağan dışı bir gelişmenin yaşandığını anlayarak hemen olay yerine gelir. Bu şekilde tehlike büyümeden yok edilmiş olur. Dolayısıyla köpeğin havlaması alan koruma eğitiminde mutlaka verilmesi gerekenler arasında bulunur. Havlayan bir köpek havlamayan bir köpeğe göre her zaman daha etkili olabilir. Çünkü sadece saldırgan olan alan koruma köpeği etkisiz hale getirilebilir ve alanı korumak için yetersiz kalabilir, ancak havlayan köpek sahibine de haber verdiği için alanı savunmak daha kolay olur.

Köpekler eğer havlamıyorsa ve yabancılara karşı yeteri kadar tepki göstermiyorlarsa alan koruma eğitimi için ideal bir köpek değildirler. Alan koruma eğitimi için mutlaka havlayan bir köpek türünün seçilmesi şarttır. Ancak havlama davranışını da kontrol edebilmek çok önemlidir. Köpeğin sadece yabancılara karşı ve tehlike durumlarında havlaması gerektiği öğretilmelidir. Sürekli havlayan köpekler hem köpek sahibini hem de çevrede bulunan diğer insanları rahatsız edebilir.

Köpeğe Şahıs Koruma Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek saldırı eğitimi köpeğe sahibini koruması gerektiği öğretilmelidir ve yabancı kişileri, sahibine yakın tutmaması gerektiğinin aşılanması gerekir. Bunun için köpek sahibinin, köpeğinin tanımadığı bir kişiyi bulması gerekir. Daha sonra yürüyüş sırasında köpeğin tanımadığı bu kişi, köpeğe ve sahibine meydan okurcasına yaklaşır. Bu sırada yabancı kişinin köpek ısırmasına engelleyici kıyafetler giyerek önlem alması gerekir. Ardından köpeğe havlama emri ve saldırı emri verilir. Yabancı kişinin bu hareketten sonra hızla oradan uzaklaşmalıdır. Köpek sahibi koruma eğitimi hemen orada köpeğe sevdiği bir şeyi ödül olarak vermelidir ve yaptığı davranışı överek başını, sırtını okşamalıdır. Bu sayede köpek hem doğru davranışı öğrenmiş olur hem de öz güven kazanarak benzeri olaylara karşı motive olmuş olur.

Aynı eğitim köpeklerin koruması için seçilen alanda yapılmalıdır ve sürekli olarak tekrar edilmesi gerekir. Her provadan sonra ödül vermeye ve güzel sözler söyleyerek onları motive etmeye devam edilmelidir. Köpeğin bu eğitime tamamen alıştığına emin olduktan sonra ödül verme kesilir ve tekrar aynı senaryo uygulanır. Böylece köpek şahıs koruma eğitimi ile sahibini ve bulunduğu alanı korumayı öğrenmiş olur.

Sahibini ve alanı korumakla görevli olan köpek yabancı ya da saldırgan kişilerden korkuyorsa ilk başta onları cesaretlendirmek gerekir. Ancak korkusu cesaret verdikten sonra da devam ediyorsa eğitim için uygun olmadığı kabul edilir ve başka bir köpeğin seçilmesi gerekir. Çünkü alan koruma köpekleri her koşulda cesur ve atılgan olmalıdır.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınızmı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp